hola

L’associacionisme català i la facilitat que tenen els immigrants a Catalunya per agrupar-se en entitats és, entenem, diferent al que es produeix en d’altres llocs perquè també són diferents els interlocutors amb els quals es parla. Aquí tenim l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, els ajuntaments i tenim un forta presència d’associacions d’immigrants. I el codesenvolupament en entitats mixtes, formades per catalans i per immigrants, és una particularitat que es dona a Catalunya i és un pèl diferent a com es fa en altres indrets.

Com arriba Manel Llord a ser el president de la Taula Catalana de Codesenvolupament?
És un càrrec que no és tan important sinó una mica de representació i del treball d’anys en codesenvolupament i com a impulsor dels valors del codesenvolupament en tots els fòrums on he pogut participar. Crec que l’associació dels immigrants és fonamental, que com ells ningú entén les necessitats que té el seu poble i a més, per treballar en codesenvolupament significa escoltar les persones que viuen al Sud i per parlar amb ells ningú millor que els immigrants. I per detectar i per transmetre valors que els immigrants van adquirint. Ells ens aporten moltes coses i nosaltres hem d’intentar aportar també, no només la qüestió econòmica, sinó valors socials i sobretot de gènere.

En què treballa actualment la Taula?
Estem en una etapa de difusió. Som una entitat molt nova. Hem rebut el suport de les administracions catalanes en l’acte de presentació general, però estem fent presentacions arreu de Catalunya. Estem fent xerrades allà on hi ha entitats d’immigrants i la rebuda està sent fantàstica.

Podríem dir que seria un paraigües per donar aixopluc a petites entitats de cooperació?
Sí, moltes vegades trobem entitats petites d’immigrants que volen fer projectes petits per ajudar els seus pobles d’origen i no saben com buscar subvencions i com s’ha de fer el projecte. Un dels objectius de la Taula és formar a aquestes entitats i acompanyant-les perquè puguin fer-ho. Guiar-les perquè puguin estar atentes a les convocatòries de subvencions públiques i privades. I que tinguin en compte la visibilitat i la transparència que, són imprescindibles.

La transparència és imprescindible per eradicar la idea que els diners no arriben als projectes?
És fruit de la desconfiança que és té en tot i sobretot en la corrupció política. Però vull dir que la tutela que fan els funcionaris sobre les subvencions públiques és molt estricta i es pot seguir al cèntim. Cosa diferent són donacions per apadrinament, per exemple, però això no té res a veure amb el que fem. A més un avantatge que té el codesenvolupament és que hi ha cofinançament per part dels immigrants i això és una garantia més que els diners aniran on han d’anar.

En codesenvolupament també treballen els catalans fills d’immigrants?
Aquest és un valor afegit que volem remarcar des de la Taula. La participació de les segones generacions, fills que no volen renunciar a l’origen dels seus pares o dels seus avis i els preocupa el seu poble. Estan emergint amb força i cal mimar-los perquè estan trencant tòpics. Són una experiència nova i diferenciadora, que també es dona a Santa Perpètua, i que també donen perfil de país. És necessari i possible plantejar noves propostes de cooperació que superin les fórmules tradicionals i hem de ser capaços d’aprofitar les potencialitats dels immigrants i de les migracions.

Perfil

Nom: Manel Llord de Cara
Any i lloc de naixement: 1957, Tetuan (Marroc)
Professió: Funcionari

Manel Llord fa més de vint anys que treballa voluntàriament en cooperació. Ha estat membre del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament pel qual ha fet treballs sobre el terreny a Brasil, Cuba i Sàhara Occidental. És membre fundador de l’ONG local SPSolidària de la qual és vocal i responsable dels projectes de cooperació a Mauritània. Amb l’entitat local ha fet treballs de cooperació al desenvolupament sobre el terreny a Gàmbia, Senegal, als campaments de refugiats sahrauís i a la regió del Guidimakha a Mauritània.
Manel està convençut que la cooperació més efectiva és el codesenvolupament i ara, ja jubilat, espera poder dedicar més temps a projectes d’aquest tipus.

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Aleix Herrero: ''Units podem aconseguir que els nostres alumnes tirin endavant''
Aleix Herrero: ''Units podem aconseguir que els nostres alumnes tirin endavant''

Aleix Herrero és professor de l'aula oberta de l'INS Estela Ibèrica, un projecte de diversificació [ ... ]

Marc Fuentes:
Marc Fuentes: "La meva intenció és viure del futbol i per aconseguir-ho s'ha de picar molta pedra"

Marc Fuentes pateix paràlisi cerebral i és un dels entrenadors de la UCF Santa Perpètua. Aquest jove [ ... ]

''Un consell? La meta no és una ciutat o un lloc concret, és fer el viatge''
''Un consell? La meta no és una ciutat o un lloc concret, és fer el viatge''

La seva veu ens és familiar, la seva cara també. I és que el Ferran Figueras col·labora a Ràdio [ ... ]