hola

Josep M. Mercadé

Josep Maria Mercadé va ser un dels fundadors, quan tenia 21 anys, de l'Escola Tabor. El centre compleix el proper any el seu 50 aniversari. Ha estat 49 anys en les tasques de Direcció. Inicialment era tutor de 4t i 5è de Primària (on feia gairebé totes les matèries); i posteriorment es va especialitzar en la Direcció, combinant-ho amb classes de Música i Pretecnologia, al principi, però els canvis legislatius li van exigir més professionalització i dedicar pràcticament tot el temps a la tasca directiva. Durant la seva docència ha tingut uns 1.200 alumnes directes. Ara es jubila desprès de gairebé 50 anys a la direcció de l'Escola Tabor.

Per què va escollir dedicar-se a la docència?
Per casualitat. En fer classes per pagar-me la carrera vaig descobrir la meva vocació per ser mestre; vaig abandonar els estudis tècnics per incorporar-me als de Magisteri.

Quines qualitats ha de tenir un bon mestre?
En primer lloc és fonamentalment la vocació. Això no és exclusiu de la docència; la majoria de feines (més enllà de les que tothom suposa) necessiten aquesta qualitat si hom les vol fer adequadament. Una bona preparació per educar i formar és fonamental també. I una constant voluntat de posar-te al dia.

L'Escola Tabor commemora el proper curs el seu 50 aniversari. Com va néixer l'Escola Tabor a Santa Perpètua?
A mitjans dels anys seixanta un grup de perpetuencs a l’entorn de l’Agrupació Familiar tenien la voluntat de fer una escola catalana, amb una pedagogia activa que donés serveis als infants de la població. Per altra banda, un grup de joves de Barcelona tenien la inquietud de crear una escola també en aquesta línia. L’atzar va fer que coincidissin tots dos. Una deixa del 1928 del Sr. Valentí Bellsolà va formar el dot fundacional; altres deixes posteriors han anat configurant l’actual patrimoni de la Fundació Bellsolà.

Com voldria que li recordessin els seus companys i alumnat del centre?
Una persona que ha dedicat la seva vida laboral a fer una feina que l’entusiasmava i que hi ha fet tot el que modestament ha estat a les seves mans.

Quins records es porta vostè del seu pas per l'Escola Tabor?
La satisfacció de fer una feina que m’ha omplert la meva vida personal, social i laboral.

Com veu l'educació en l'actualitat?
Sempre ha estat difícil; en aquest moment les condicions fan que moltes coses estiguin a l’aire. Hi ha molta protecció dels nens per part de les famílies (jo mateix amb els meus néts), una certa manca d’autoritat de pares i mestres, una major diversitat d’opinions que molta gent considera correctes encara que semblin antagòniques... Però potser aquesta visió és només l’opinió d’un mestre d’una certa edat.


Foto: Josep M Mercadé / Escola Tabor

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Volem refermar el paper de la Policia Local en el seu vessant social"

El cap de la Policia Local de Santa Perpètua., Xavier López, manifesta que Santa Perpètua és un [ ... ]

"En Santa Perpètua hay mucha afición a los coches y motos clásicas"

Més d'una quarantena de cotxes clàssics van participar a la primera Trobada Motor Clàssic que es [ ... ]

“L’objectiu principal de l’exposició és endinsar-se en l’evolució del signe i l’escriptura”
“L’objectiu principal de l’exposició és endinsar-se en l’evolució del signe i l’escriptura”

Aquest divendres 13 de gener s’inaugura a l’Espai 1 l’exposició Signes i Escriptures de la Fundació [ ... ]