hola

Aquest dijous 17 de març s'ha posat en marxa l'OMIC itinerant coincidint amb el 30 aniversari del servei a Santa Perpètua i la celebració de la Cinquena Setmana del Consum. La tècnica de Consum i responsable de l'OMIC, Ana López, explica els objectius i les principals queixes i consultes dels consumidors perpetuencs. Afirma que "encara hem de reclamar més" ja que contribueix a modificar i millorar la normativa sobre el consum.

Com ha funcionat aquest primer dia de l'OMIC itinerant?
Bé. Els usuaris com han de concertar cita prèvia, el funcionament és el mateix que si estem a la Granja Soldevila. Aquí disposem d'ordinador i podem atendre igual, fer consultes, fer el registre. I en principi ha funcionat bé, estic contenta.

Quin és l'objectiu del servei?
Acostar-nos més a la ciutadania per que hi ha persones que comenten que s'han de desplaçar una mica més per adreçar-se a la granja Soldevila. Que l'oficina de l'OMIC estigui més lluny, no sigui un problema perquè la ciutadania Santa Perpètua pugui utilitzar aquest servei. I van pensar en els centres cívics, i van començar per Can Folguera pel volum d'usuaris d'aquest equipament municipal. La propera sortida de l'OMIC itinerant serà el 14 d'abril al Centre Cívic El Vapor, en el mateix horari que a Can Folguera, a partir de les 9.30 hores.

Aquest servei s'ha posat en marxa coincidint amb l'aniversari de l'OMIC. Ha canviat molt el tipus de queixes i consultes en aquests 30 anys?
Sí que ha canviat. Abans estaven relacionades amb la salut, principalment les consultes eren sobre l'oli de colza. Les primeres associacions de consumidors estaven formades per mestresses de casa, i després, es van integrar persones amb diferents treballs. Avui en dia, les consultes i queixes estan vinculades amb la telefonia, internet, i subministrament bàsics. I cada vegada més, amb les entitats financeres i les assegurances.

Una de cada dos consultes a l'OMIC de Santa Perpètua era sobre telefonia l'any 2015. S'ha reduït en els darrers anys?
Sí. S'ha reduït per que s'han reduït el número de reclamacions. Van tenir una incidència general amb Vodafone que va incrementar el percentatge. Abans era un 75% de queixes i ara el percentatge és de 50%. Però segueix sent la telefonia el sector amb major número de reclamacions. I ara estem tenim moltes consultes sobre els nous comptadors d'electricitat.

El consumidor de Santa Perpètua és una persona que reclama, o només es queixa amb amics i familiars i no presenta formalment la reclamació?
Segons els resultats i indicadors dels Cercles intermunicipals d'OMIC, nosaltres estem per sobre de la mitjana de casos atesos. I això vol dir que Santa Perpètua reclama, no només parla. Tot i això, jo penso, no en el cas del municipi, sinó en general, que la ciutadania diu molt però no reclama el que hauria de reclamar. Tenim cada cop més eines per presentar reclamacions. Ens hauríem de conscienciar més. Es la única manera de canviar les coses. I realment es poden canviar. Hi han hagut canvis normatius de consum que ha estat motivats pel número de reclamacions dels consumidors. Si no tenim queixes no poden modificar les lleis sobre consum i això és important. Penso que s'ha de reclamar, i reclamar més.

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"La Biblioteca Josep Jardí mira el seu entorn i respon a les necessitats que detecta"

Va aterrar a la Biblioteca Josep Jardí el 21 de març de 2016 després de dotze anys a la biblioteca [ ... ]

"En manga hi ha còmics per a lectors des de 6 anys, 12,15,25 i fins i tot per a la tercera edat"

El còmic al Japó és tota una cultura que abarca des de petits a grans i amb una tradició de segles. [ ... ]

''Volem que ens tinguin en compte i poder desenvolupar-nos sense limitacions''
''Volem que ens tinguin en compte i poder desenvolupar-nos sense limitacions''

Amb motiu del Dia Mundial de la Infància i coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció sobre [ ... ]