hola

Entrevista

Draco Systems, ubicada a la CIM Vallès de Santa Perpètua de Mogoda, celebra aquest any el seu desè aniversari sent una de les empreses capdavanteres en disseny i implementació de noves tecnologies en imatge, vídeo i comunicació, convertint les idees en productes d'èxit. La seva fundadora, Meritxell Gimeno, juntament amb altres dos socis, mira al passat satisfeta d'allò que ha aconseguit. Aquesta barcelonina ha rebut aquest 2014 el premi de la Fundació Internacional de Dones Emprenedores (FIDEM) per ser dona emprenedora i, com a colofó a un any que ella mateixa qualifica de "molt bo", s'estrena com a mare d'una bebè que ara té cinc mesos.

Draco Systems celebra aquest any els seus deu anys. Quines sensacions tens quan mires enrere?

Penso que aquests anys han passat volant. Precisament, l'altre dia ho comentàvem amb el Jordi Posas i el Joan Puig, els altres dos socis fundadors de Draco, i parlàvem de com havia passat el temps. No podem deixar de sentir-nos orgullosos del que hem fet. Hem treballat molt, invertint molt de temps i mirem enrere i no ens ho creiem. Sembla que fos ahir quan vam començar.

Draco compta amb projectes punters i ha desenvolupat tecnologies en els àmbits de l'audiovisual, la seguretat, la salut, l'automoció... Quins destacaries?

A Draco ens hem centrat gairebé sempre en projectes de processat d'imatge i processat de vídeo. Però amb els anys hem anat adquirint nous coneixements que ens han permès entrar en altres sectors com l'audiovisual, la medicina i la seguretat. Per al cinema hem estat capaços de desenvolupar un sistema de gravació per a les edicions als rodatges que després vam saber aplicar al sector de la seguretat i de la medicina.

Amb quins productes?

Per al sector de la medicina, hem fet el primer artroscopi sense fils del món, per a una clínica de Madrid. Els doctors trobaven que els artroscopis amb cables dificultaven molt la seva feina i ens van demanar uns sense fils. Vam dissenyar una càmera molt petita que s'adapta darrere dels endoscopis i es carrega de manera inductiva i la transmissió que fa de vídeo també es transmet en temps real a les pantalles. Ja s'han fet vàries operacions amb aquest instrument amb molts bons resultats. També estem treballant en el projecte Rolling lights, amb partners del sector tèxtil català, per poder incloure llum electroluminescent als teixits i aplicar-ho a tendal d'exterior per poder tenir tant llum ambient com publicitat.

Quina ha estat la clau de l'èxit de Draco?

El nivell tecnològic que té l'equip de Draco Systems. Els nostres enginyers, tenim un total de sis treballadors, tenen una formació molt elevada i al llarg dels anys n'han anat adquirint molta més. Aquesta és la clau.

Quins són els projectes en curs en els quals treballa Draco?

Actualment, estem en diferents projectes i destacaria Semeoticons, un projecte amb partners de tota Europa finançat pel programa FP7 de la Comissió Europea. Es tracta d'un mirall intel·ligent que, a través de càmeres instal·lades al darrere, monitoritza la teva cara de manera no invasiva per transmetre el nivell de benestar en el qual et trobes. El sistema identifica si tens problemes d'estrès, fatiga, etc...

Com a sòcia fundadora, que destacaries de l'empresa?

El nivell tecnològic que tenim. Convertim les idees en realitat, les executem amb molt bons resultats.

Recentment, has estat guardonada amb el premi del FIDEM (Fundació Internacional de la Dona Emprenedora) en la categoria de tecnologia. Què ha significat per a tu aquesta menció?

Ha arribat en un moment fantàstic de la meva vida, quan Draco celebra els seus 10 anys i havent sigut mare, ara fa cinc mesos. Ha estat un reconeixement a l'esforç fet fins ara.

Un dels aspectes que premia FIDEM és el repte d'iniciar noves aventures empresarials per donar visibilitat a la dona com a agent de desenvolupament econòmic i social. És difícil ser dona emprenedora?

Aquesta és una pregunta que m'han fet moltes vegades i, en el meu cas, he de dir que no. A Draco tenim un perfil molt tècnic i no hi ha moltes enginyeries electròniques que dissenyin hardware com ho fem nosaltres. En el meu cas, mai no he trobat barreres a la meva professió pel fet de ser dona emprenedora.

Aquest dies hem conegut que importants empreses del món tecnològic finançaran tractaments a les seves treballadores que decideixin endarrerir la seva maternitat per dedicar-se a la seva carrera professional. Què en penses d'aquesta iniciativa?

M'ha sobtat molt aquesta mesura. Penso que hi ha moltes maneres de conciliar la vida familiar i professional que no passen per endarrerir la teva maternitat. Això hauria de ser una decisió lliure. Seria millor que facilitessin guarderies o ajudes a les dones. Jo he tingut ara una filla i, mentre estic fent aquesta entrevista, està amb mi. S'ha de facilitar la conciliació perquè és millor per a tots i les empreses que tenen recursos poden permetre's tenir una persona a una guarderia. Les mares treballadores estarien encantades de poder comptar amb aquest servei, farien la seva feina i la conciliació amb la seva vida familiar seria més efectva. És un dret de tothom poder desenvolupar-se intelectualment sense limitacions.

Quina seria una bona manera d'aconseguir aquesta conciliació?

Crec que ja hi ha petites iniciatives empresarials en aquest sentit. Companyies que disposen de guarderies que ajuden a conciliar la vida familiar i laboral dels seus treballadors i treballadores. També caldria que els governs posessin de la seva part en aquest sentit i entre tots aconseguir una conciliació total.

Com dius, fa poc que has estrenat maternitat. Quina és la teva experiència com a mare i empresària?

Fins ara ha estat una experiència molt bona i enriquidora. Tinc la possibilitat de marxar abans de la feina i les noves tecnologies em permeten que pugui fer feina des de casa.

Quin consell pots donar als nous emprenedors qua vulguin endegar els seus projectes?

Que no tinguin por al canvi.

Foto: La fundadora i gerent de l'empresa d'enginyeria electrònica Draco Systems, Meritxell Gimeno, a les instal·lacions de la companyia a la CIM Vallès / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“M’agrada dinamitzar els clubs de lectura pel contacte directe que hi ha amb els lectors”
“M’agrada dinamitzar els clubs de lectura pel contacte directe que hi ha amb els lectors”

El Club de Lectura de la Biblioteca Josep Jardí comença l'any amb un dinamitzador de luxe. El periodista, [ ... ]

''La base para una buena convivencia es el respeto mutuo, entender la diversidad''
''La base para una buena convivencia es el respeto mutuo, entender la diversidad''

Isabel Heredia es gitana y llegó a Santa Perpètua hace cinco años después que la crisis la obligara [ ... ]

"L’avi Genís ens va transmetre una manera d’entendre la música i d’entendre la vida"

La casa de Quico el boter a la Rambla és la casa mare d’una nissaga de músics autodidàctes, amb [ ... ]