El 6 de març se celebra a Santa Perpètua la Marató de Sang del Banc de Sang i Teixits de Catalunya amb la col·laboració de la Regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament. Les donacions es faran a la Biblioteca Josep Jardí de 10 a 21 h. Amb el lema Som el que fem, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya organitza la campanya de les maratons de sang amb l’objectiu de salvar vides ja que cada dia calen 1.000 donacions per atendre les persones que en necessiten. En el cas de les donacions de plasma, el Banc s’ha posat el repte d'arribar a les 65.000 donacions anuals. En aquesta entrevista, coneixerem Akira Sampedro, un jove perpetuenc que és la imatge de la Marató de Sang del nostre municipi. Ha estat escollit per ser un dels majors donants perpetuencs.
Per què et vas fer donant de sang?
Jo, com a sanitari, sí que he tractat amb gent amb malalties de la sang. He transportat gent a sales d’hemodinàmic, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, i allà et dones compte de la necessitat vital, diària i nombrosa de les transfusions de sang. Molta gent que pateix malalties de la sang necessita diàriament transfusions de sang. Davant de qualsevol operació també són molt necessàries. Sempre s’han de tenir reserves perquè mai saps què pot passar i mai està de més. La sang ajuda a salvar vides.
I quan et vas fer donant?
Als divuit anys. Quan vaig poder. Ara puc, ara dono.
I tu ets dels que habitualment dones sang?
Sí, un cop es fat donant, a l’àrea privada del donant disposes de la teva informació on s’inclou la data a partir de la qual pots tornar a fer donació. Un mínim de dos mesos. Tan fàcil com el missatge ‘Aquesta data ja pots donar sang’. O sigui que t’ho faciliten molt. No has de pensar res. Els homes podem donar quatre cops a l’any i les dones tres cops a l’any.
I això de fer aquest any d’imatge de la Marató de Sang aquí a Santa Perpètua, què et sembla?
M’ha sorprès molt. Mai m’havien fet una proposta similar, però si puc ajudar a que més gent s'animi a donar sang, mira, doncs m’hi apunto. No m’ho vaig pensar gaire. La veritat. Va ser d’un dia per l’altre i vaig dir, sí.
Un dels objectius de la Marató és aconseguir donants nous. Què podem fer, o què podem dir a la gent jove, sobretot, perquè s’animi a fer-se donant?
Jo els diria a joves i a grans que la sensació que tens quan et vas a dormir sabent que has salvat una vida, no te la treu ningú. És una cosa molt emocionant. Ostres, no ho puc descriure.
Potser el problema és que la gent no és conscient d’això i hauríem de treballar la sensibilització d’altra manera?
Potser estaria molt bé poder visitar centres on es vegi la necessitat real de les donacions de sang. Les malalties de la sang són molt invisibles. No saps si algú la pateix o no, però quan la persona està patint aquesta malaltia i ha d’anar a l’hospital ha fer-se una transfusió i ha d’anar-hi sovint. No és una cosa puntual. Una campanya efectiva podria ser poder parlar o donar veu a persones que pateixen malalties de la sang. Tothom hauríem de pensar que estàs ajudant una persona a viure el seu dia a dia i que estàs salvant vides, bàsicament.
Creus que hi ha poca gent jove que sigui donant?
Per allò que he estat veient, sí que el número de joves està pujant, sobretot a l’Instagram del Banc de Sang i Teixits, veuràs moltes fotos de gent jove que està donant. Els anteriors cops que he anat, he vist també més joves que estan donant sang. És bo, perquè recordem que tenim una edat mínima i màxima per donar hi ha d’haver-hi un relleu generacional.
Hauríem d’animar a tothom?
Sí, sempre que parlo amb algú, li pregunto: Has donat sang algun cop? Doncs aprofita que són vint minutets de res i ja està. A més, és igual que siguin joves que més grans, fins als 70 es pot donar i mai és tard per a fer-se donant.
Tu, com a tècnic especialista, saps tot el que se’n pot treure de la sang.
Bàsicament la donació de sang es separa en tres parts: concentrat d’hematies, per entendre’ns els globus vermells, les plaquetes i el sèrum. Les plaquetes són per a gent que pateix malalties de coagulació, els hematies per gent que pateix anèmies i el sèrum que pot utilitzar-se per fer medicaments i dins també hi ha els anticossos, que per això durant l’època del Covid-19 s’animava molt també quan t’havies vacunat a fer les donacions de plasma. Els anticossos van ajudar els malalts de Covid-19 a superar la malaltia.
Quan es fa l’extracció de sang, arriba la sang al laboratori i què és el que se’n fa?
Bàsicament el que es fa és centrifugar i et quedes amb aquestes tres parts. La part que es queda més a baix és la part sòlida, els hematies,
després la part de les plaquetes i el de sobre la part líquida, diguen-ne, el sèrum-plasma.
I una vegada teniu això dividit?
Es guarda directament el Banc de Sang i Teixits i es distribueix on faci falta. Per això, després de donar sempre reps un missatge que diu: s’ha enviat la teva sang a la Vall d’Hebron, per exemple. Això em fa molt feliç.
Hi ha molta necessitat de sang i sobretot de segons quins grups sanguínis.
Jo soc O positiu, gairebé donant un universal, però només pels positius. Després està l'O negatiu, que és el donant universal. Si saps que ets O negatiu, no t’ho pensis i vés a donar. Tenim els A positiu, negatiu, AB, B, però em sembla que el més estrany era el AB, que només pots donar a l’AB positiu, però pots rebre de tothom. Si hi ha poques reserves d'O negatiu, per exemple, i ets AB positiu, aquesta persona potser la necessita més que una altra persona.
I tu, com a tècnic de laboratori, vas treballant amb sang o amb altres coses?
Jo m’enfoco més a l’àrea clínica, llavors no treballem molt amb el banc de sang. Treballem amb sang, però per veure allò que volen saber els metges. És molt interessant amb el que avança la ciència, amb molt poca quantitat de sang ja pots fer un munt de coses.
Perfil
Nom: Akira Sampedro Katayama
Any i lloc de naixement: 2001, Santa Perpètua
Professió: Tècnic de laboratori
Akira és un jove perpetuenc que tenia clar que es volia dedicar a ajudar els altres. Per això es va decidir per estudiar un Grau Mig en Tècnic d’emergències mèdiques. Després es va animar a fer el Grau Superior de Tècnic en Laboratori Clínic i Biomèdic. Laboralment havia treballat al Servei d’Emergències Mèdiques, en un vehicle de suport vital bàsic per l’àrea de Barcelona. Però ara treballa com a tècnic superior de laboratori clínic i biomèdic en un laboratori privat, fent extraccions de sang, analitzant sang i una mica de tot, però bàsicament bioquímica, hematologia, principalment extraccions de sang. La seva conscienciació sobre la necessitat de sang és tan clara que des que va ser major d’edat és donant de sang i en dona tants cops com es pot. És un dels que més ho ha fet en els darrers anys.
Foto: Akira Sampedro té clar que la sang salva vides i és donant des dels 18 anys / Josep Cano