hola

El vallesà Marc Caro Solà és l’adjunt a la Direcció de l’Atenció Continuada i Urgent Territorial del Vallès Oriental de l’Institut Català de la Salut. Un mes després de l’entrada en servei del nou CUAP Baix Vallès siutat a Santa Perpètua ens explica quines han estat les principals patologies que s’han atès i quines són les visites que rep de mitjana l’equipament sanitari sent els caps de setmana i festius els dies de major número. També explica davant les queixes que no hi ha pediatres, que els metges del CUAP són especialistes en Medicina Familiar i Comunitària i estan capacitats per fer una primera atenció als infants. Afirma que l’envelliment de la població planteja reptes addicionals en termes d’atenció a la població amb malalties cròniques.

Quins serveis i equipaments té el CUAP?
El CUAP proporciona assistència sanitària tant de medicina com d’infermeria les 24 h del dia, els 365 dies l’any. Disposa de dos circuits diferenciats, per tal de fer servir el circuit d’aïllament en cas de necessitat, per exemple en cas d’epidèmia de grip o qualsevol altra malaltia infectocontagiosa que precisi un aïllament. Disposa de dos consultes per visita de medicina, dues consultes per visita d’infermeria i un box de reanimació per atendre als pacients crítics. Dins de l’àrea d’observació el centre està dotat de sis boxs, dos d’ells són individuals els quals es prioritzaran per dur a terme una atenció més individualitzada. El centre està capacitat per fer analítiques, ecografia d’urgència i radiologia convencional les 24h del dia.

Quants professionals treballen en aquest centre?
En el CUAP Baix Vallès la plantilla és d’una trentena de professionals, s’inclouen metges, infermeres, tècnics en cures, auxiliars d’infermeria, auxiliars administratius i tècnics de radiologia.

Quan parlem d’urgències, generalment pensem en un hospital. Qui ha de venir a un CUAP i qui no ha de venir?
Al CUAP s’atenen les urgències de baixa i mitjana complexitat que no suposen un risc vital. Als CUAP s’eviten molts ingressos hospitalaris sobretot en aquells pacients que tinguin malalties cròniques i hagin patit una descompensació, ja que els hi podem oferir un tractament per estabilitzar-los i evitar un ingrés o una estada a un centre hospitalari.La cartera de serveis és molt àmplia i la resolució és elevada.Per saber a quin centre es pot adreçar la ciutadania, els hi recomanem que facin servir el telèfon de Salut, el 061 on seran atesos per professionals sanitaris i els podran indicar a quin centre es poden desplaçar en funció de la problemàtica de salut que presentin, ja que sempre s’ha d’individualitzar cada cas.

Potser el handicap més important és acostumar el veïnat del territori a desplaçar-se a aquest nou centre per ser atesos d’aquestes urgències de baixa i mitjana complexitat i no desplaçar-se a l’Hospital de Mollet. Hi ha prevista alguna campanya des de Salut per donar a conèixer l’equipament?
Per al dia de l’obertura del CUAP tant l’ajuntament com els mitjans locals van estar convidats a visitar el centre i se’ls va facilitar tota la informació que volien. També s’ha elaborat cartelleria específica per als centres de la zona i es projecta informació sobre el nou CUAP a les pantalles dels CAP.

Fins ara és majoritàriament el veïnatge de Santa Perpètua qui més utilitza el CUAP?
Fins ara el volum més elevat de pacients són els veïns de Santa Perpètua, però també en tenim de la Llagosta, de Palau-solità i Plegamans, Polinyà i Mollet, entre d’altres.

En les primeres setmanes de funcionament quines patologies s’han atès principalment?
Degut a que l’obertura ha estat en ple mes de dese­mbre, la majoria de problemes de salut que hem visitat han estat problemes respiratoris, com grip, refredats, alguna pneumònia i traumatismes lleus.

En aquestes primeres setmanes quantes visites rep de mitjana el centre?
Els dies laborables la mitjana és d’unes 80-90 visites per dia. Els caps de setmana la xifra puja fins a 140-150 visites. El dia que més visites s’han fet fins ara ha estat el dia de Sant Esteve amb 179 visites.

Com a novetat el CUAP disposa d’un circuit d’aïllament diferenciat. Quan es farà servir?
Disposa d’una àrea diferenciada d’aïllament amb un circuit específic per quan hi hagi una situació epidemiològica que ens recomani que els pacients que presentin una determinada simptomatologia haguem de fer una diferenciació de la resta de pacients que es visitin per un altre motiu. Per exemple, en epidèmia de grip o en cas d’un brot d’una malaltia infectocontagiosa.

Aquests primers dies la ciutadania s’ha queixat que hi hagi servei de pediatria al CUAP però sense pediatres.
Als CUAP s’atenen tant pacients adults com pediàtrics. Els metges que hi ha al centre d’urgències són especialistes en Medicina Familiar i Comunitària i estan capacitats per fer una primera atenció als infants. En cas que la severitat de la patologia que presentin, obligui a que sigui valorat per un pediatra, es farà la corresponent derivació al centre hospitalari. No obstant, la majoria de les visites pediàtriques que hem fet al centre, s’han pogut resoldre sense necessitat de derivació a un centre hospitalari.

També hi ha servei de radiologia. Es derivaran a fer radiografies des dels CAPS a aquest centre o en el cas de Santa Perpètua continuarem desplaçant-nos fins al CAP Can Pantiquet de Mollet?
Les radiografies programades es seguiran fent al CAP de Can Pantiquet de Mollet, no es modificarà aquest circuit. Al CUAP es faran les radiografies dels pacients que es visitin per alguna urgència i el professional del centre així la indiqui.

Aquest centre de Santa Perpètua podria comptar en un futur amb consultes d’especialitats com ara oftalmologia, traumatologia... per evitar desplaçaments a Mollet?
En el moment actual no es contempla aquesta opció als CUAP. La resta d’especialistes seguiran visitant a les consultes de l’atenció especialitzada.

Com conviu amb el mercat setmanal dels dijous que es fa al passeig de la Florida? I com serà la convivència amb les atraccions de la Festa Major que s’instal·laran al costat?
No hem tingut cap incidència i la convivència amb el mercat setmanal és molt bona. Abans de l’obertura del centre es van fer proves de so per veure si el soroll de la festa major podia afectar a l’atenció sanitària del centre, i el resultat va ser satisfactori.

Com valora l’espai i l’emplaçament del CUAP?
Estem molt contents de l’espai cedit, els espais són molt amplis i es pot treballar de manera molt còmoda. A més, el centre disposa d’una àrea molt extensa d’aparcament, cosa que facilita l’accessibilitat per part dels pacients. Un altre punt molt positiu, és que el CUAP es troba al centre del municipi i els veïns que visquin a prop es poden desplaçar caminant sense necessitat de vehicle.

Quin és l’estat de salut de la població del Baix Vallès? Quines són les principals patologies?
El Baix Vallès ha experimentat un envelliment de la població, el que planteja reptes addicionals en termes d’atenció a la població amb malalties cròniques, com són les malalties cardiovasculars, respiratòries i endocrines, entre d’altres.

Perfil

Nom: Marc Caro Solà
Any i lloc de naixement: 1992, Granollers
Professió: Infermer

Marc Caro és graduat en Infermeria per la Universitat de Barcelona al 2017, Màster en Urgències i Emergències per la Universitat de Barcelona, i postgraus sobre Gestió i Direcció d’Unitats d’Infermeria. La seva trajectòria professional sempre ha estat lligada a l’assistència a diferents dispositius d’urgències, tant a nivell hospitalari, de primària com al Sistema d’Emergències Mèdiques. Considera que el CUAP és un pas molt important per millorar l’atenció sanitària al territori i per garantir que el veïnat de Santa Perpètua i altres municipis propers tingui accés a serveis d’urgències de qualitat. Afirma que aquesta nova etapa assistencial no només representa una millora en l’accessibilitat, sinó també en la capacitat de resposta davant situacions d’emergència, descongestionant altres centres i permetent un seguiment més proper de la salut de la comunitat.

Foto: Marc Caro és adjunt a la Direcció de l’Atenció Continuada i Urgent del Vallès Oriental de l’ICS / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Elias Colomé: “Hi ha molta gent com jo que el grafiti els ha salvat la vida. És salut mental”
Elias Colomé: “Hi ha molta gent com jo que el grafiti els ha salvat la vida. És salut mental”

La Sala d’Exposicions La Granja Soldevila ofereix fins al 9 de juny l’exposició Tres passes d’ECS, [ ... ]

“'Scars the Project' envia un missatge important i necessari. Encara hi ha discriminació
“'Scars the Project' envia un missatge important i necessari. Encara hi ha discriminació"

Scars the Project està disponible a la plataforma Youtube i al web creat per a l’audiovisual (scarstheproject.com). [ ... ]

''Hem d'observar més la natura, interpretar-la i aprofitar els recursos que ens dóna''
''Hem d'observar més la natura, interpretar-la i aprofitar els recursos que ens dóna''

Vuit persones en situació d’atur han rebut entre els mesos de febrer i abril formació sobre jardineria [ ... ]