hola

La Teixidora és una iniciativa nascuda a Santa Perpètua de Mogoda amb l’objectiu de donar resposta a les dificultats d’accés a l’habitatge a la zona, oferint una alternativa basada en el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. El seu nom homenatja les dones que van treballar al tèxtil perpetuenc i simbolitza la voluntat de teixir relacions i enfortir els vincles entre les veïnes. L’entitat està formada per un grup divers de persones que comparteixen els valors de l’autoorganització, la comunitat i la sostenibilitat. Es tracta de sis unitats de convivència de diferents tipologies que promouen un canvi social en l’habitatge. Des del 2022, el projecte ha anat creixent amb persones de diferents àmbits i edats, esperant poder impulsar un model d’habitatge alternatiu que prioritzi la convivència i la col·laboració mútua. En aquesta entrevista parlem amb aquest col·lectiu.

Què és la Teixidora?
Ferran Figueres (F.F.): És una entitat de Santa Perpètua que vol impulsar l’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús al nostre municipi. La creació de la Teixidora respon a dues necessitats reals; per una banda, la dificultat d’accedir a un habitatge de lloguer o compra a Santa Perpètua i per altra, la voluntat de promoure un model d’habitatge cooperatiu on la comunitat i l’autoorganització siguin el centre.

Per què el nom la Teixidora?
F.F.: El nom fa homenatge a les dones que van treballar en el tèxtil perpetuenc i també simbolitza el model d’habitatge que volem: teixir relacions i crear vincles entre veïnes.

Qui forma part de l’entitat?
F.F.: L’entitat està formada per persones que volem un model alternatiu d’habitatge i està oberta a tothom que comparteixi els valors del model cooperatiu en cessió d’ús. Ara som sis unitats de convivència amb diversos perfils, de diverses professions i de diferents edats.

En què consisteix exactament aquest model?
Sarabel Jimeno (S.J.): Les cooperatives d’habitatge es basen en la propietat col·lectiva d’un immoble i en el pagament d’un dret d’ús. Aquest model evita l’especulació, és més just i accessible, i fomenta la comunitat i l’autogestió. Creiem que és una bona alternativa perquè ofereix una manera sostenible de viure i lluita contra la precarietat.

És possible una cooperativa a Santa Perpètua?
S.J.: Sí perquè tenim tots els elements per a fer-ho possible: tenim un grup, hi ha sòl públic, sabem com trobar el finançament, sabem quin projecte volem... a més hi ha experiència a d’altres municipis. Ara mateix hi ha projectes de convivència a Sant Cugat, Terrassa o Barcelona. S’està impulsant altres cooperatives Palau-solità i Plegamans, Caldes de Montbui, Girona, Reus, Barcelona... en el propers anys hi haurà més de 2.000 habitatges cooperatius a Catalunya. Per a nosaltres, que Santa Perpètua se sumi a aquesta llista és tota una fita que ens agradaria assolir.

Com es gestionen les cooperatives d’habitatge?
S.J.: Cada cooperativa té la seva forma de funcionar, però la democràcia i la participació de les sòcies convivents és la manera de gestionar aquests projectes, i nosaltres ja estem posant en pràctica com a entitat. La cooperativa sempre és la titular dels habitatges i es crea amb voluntat de durada indefinida. No és possible, doncs, transformar el model per obtenir habitatges de propietat privada. La propietat col·lectiva evita l’especulació, ja que impossibilita el lucre individual a partir del lloguer o la venda de l’habitatge.

En quin punt esteu per poder-ho desenvolupar?
F.F.: Ara cal la cessió del terreny per part de l’administració pública i completar el grup amb totes les unitats de convivència que caldrien, amb una previsió d’una trentena. I, per acabar, ens faltarà accedir al finançament.

La disposició de sòl és el major dels reptes.
F.F.: És el principal obstacle, la manca de sòl públic i els problemes legals per reconèixer aquest model en la legislació actual i les dificultats econòmiques per aconseguir crèdits. També hi ha un desconeixement general sobre el model cooperatiu, que suposa un repte i una oportunitat per sensibilitzar la comunitat. Però sabem que no és impossible i que hi ha models a seguir. Hi ha una gran manca d’oferta d’habitatge accessible a Santa Perpètua, tant de lloguer com de compra. A més, manca una aposta real per a un parc públic d’habitatge a Santa Perpètua que eviti també l’especulació.

Aquest model que promoveu comporta també canvis socials i econòmics importants.
F.F.: Sí, un model de vida més sostenible, assequible i lliure de l’especulació, on l’habitatge sigui un bé i no una mercaderia. Volem reforçar la vida comunitària i lluitar contra l’aïllament social. A diferència del model tradicional, amb el model cooperatiu la propietat és col·lectiva i no individual i s’evita l’especulació fomentant la convivència i la creació de xarxes socials reals. També és més assequible econòmicament i més sostenible, amb edificis eficients energèticament.

En quin moment es troba l’entitat actualment?
S.J.: En un moment de consolidació. Estem cercant nous membres, treballant amb Sostre Cívic i buscant sòl per materialitzar el projecte. A curt termini, volem donar a conèixer el model i el projecte a la població de Santa Perpètua i a mig termini esperem començar el projecte arquitectònic i definir l’edifici on viurem.

Disposeu del suport de les institucions i de la comunitat?
S.J.: El suport institucional ha estat limitat fins ara, tot i que hem rebut bones paraules i algunes reunions. Per poder dur a terme el projecte, necessitem encara més ajuda. La comunitat, de moment, està poc implicada, però esperem que n'augmenti el suport a mesura que ens obrim més. Fins ara ens hem dedicat a un treball més intern del projecte i del grup i ara és quan comencem a obrir-nos i esperem rebre el suport de la gent de Santa Perpètua.

Com a nova entitat del municipi, quin missatge voleu transmetre?
S.J.: Estem satisfets de ser el primer grup d’habitatge cooperatiu a Santa Perpètua i el que volem és el mateix que moltes persones al nostre voltant: un sostre per viure malgrat la inacció de les administracions. Animem tothom a conèixer-nos, participar i apostar per aquest model per capgirar la situació de l’habitatge al municipi i a les institucions animem a promoure l’habitatge cooperatiu d’una forma real, impulsant la compra de sòl, la cessió de terrenys municipals, la subvenció per a projectes cooperatius i l’exempció de certs impostos. Necessitem voluntat política per fer-ho realitat.

Perfil

Nom de l’entitat: La Teixidora
Any i lloc de naixement: 2022, Santa Perpètua

El Ferran Figueres, la Sònia Lindo i els seus fills són una de les sis unitats de convivència de la Teixidora. També estan la Marta Pagès i el Guillermo Almansa; la Irene Benito; la Sarabel Jimeno i el Sergio González, el Roger Cañellas i la Cristina López. Plegats conformen aquesta entitat del municipi que va néixer l’any 2022 amb l’objectiu d’impulsar l’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús a Santa Perpètua.
L’entitat la Teixidora es reuneix els dijous cada quinze dies de 18 h a 19.30 h al Casal Popular Pit Roig, ubicat a la plaça de Francesc Macià. En aquests moments els seus membres demanen poder sumar més unitats de convivència al seu projecte per poder fer realitat el primer habitatge cooperatiu. Per fer-ho també reclamen més implicació institucional i un canvi de mentalitat en les polítiques d’habitatge. Un dels obstacles amb el que es troben és la manca de sòl públic i els problemes legals per reconèixer aquest model en la legislació actual i les dificultats econòmiques per aconseguir crèdits.

Quatre de les sis unitats de convivència que actualment conformen l’entitat La Teixidora, que promou l’habitatge cooperatiu / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Una pràctica clínica segura no és incompatible amb tractar les dones com a persones”
“Una pràctica clínica segura no és incompatible amb tractar les dones com a persones”

Conec la Marta Busquets des que vaig ser mare i vaig contactar amb Dona llum, l’associació catalana [ ... ]

“Fa uns 16 anys que em van diagnosticar depressió. Penses que per què t’ha de tocar a tu”
“Fa uns 16 anys que em van diagnosticar depressió. Penses que per què t’ha de tocar a tu”

Vam conèixer la Consol Budoy a l’estand de la ràdio de la Festa Major d’Estiu. Es va adreçar [ ... ]

“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”
“Aquesta generació ha de continuar amb les lluites d’ara, tenim ganes de canviar les coses”

El Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) ha celebrat un cicle de xerrades titulat [ ... ]