hola

Si connecteu la televisió a les 15.45 h a La2 de TVE trobareu el perpetuenc Miguel Ángel Caballero que està concursant a Saber y ganar des del 29 d’abril. Aquesta és la seva primera experiència a la televisió i, segons ens ha explicat, la seva intenció era provar-se a sí mateix si encertava preguntes que a casa se sabia. Ell es declara un gran seguidor d’aquest programa que s’emet des de fa 24 temporades. El primer programa de Miguel Ángel el va passar amb nota ja que el va guanyar i va aconseguir 500 euros de premi i de moment continua participant i divertint-se. Sobre el mític presentador de l’espai Jordi Hurtado ens ha reconegut que s’ha hagut de fer fotos amb ell per a mostrar als amics i confirmar que és ell. De fet, ell utilitza un petit àudio del comiat de Jordi Hurtado en el seu primer programa en el qual saluda a Santa Perpètua de Mogoda.

 

Com et decideixes a participar al concurs de La2 de TVE Saber y ganar? Cal ser una mica atrevit, no?
Sempre m‘havia agradat. Soc molt inquiet. M’agrada fixar-me en tot i quedar-me amb totes les dades. Sempre que puc, em miro al programa i jugo des de casa a comprovar si em sé les respostes. La veritat és que portava molt de temps pensant a apuntar-m’hi i un dia va coincidir que vaig veure l’apartat de correus on calia enviar la sol·licitud i ho vaig fer. Va passar un any i mig o més i jo ja pensava que no em trucarien, però un bon dia, vaig rebre la trucada. Telefònicament em van fer una entrevista curiosa perquè era com una entrevista de feina. Volien saber quines inquietuds tens, com ets, em van fer un test de coneixements, una prova matemàtica, molt divertit tot plegat. I un bon dia em van trucar i em van dir que havia superat l’entrevista i que si volia participar-hi.


Com està sent l’experiència?
Jo no havia anat mai a la televisió ni de públic i està sent una experiència molt divertida. Tot és nou per a mi. Desconeixia la mecànica de gravació de programes televisius. El plató me l’imaginava més petit del que és. El tracte a TVE Sant Cugat està sent fantàstic. Estic coneixent molta gent maca. Val la pena.


És el primer concurs de televisió en el qual participes? Per què Saber y ganar?
Saber y ganar és una mica diferent a la resta. És com el primer, el que té més solera i també on menys diners es guanya. Podríem dir que és un concurs blanc. Les persones que anem a concursar, crec que en general anem amb ganes de gaudir i de veure el nivell que realment tenim i com ho faríem de veritat. Això és el que m’ha passat a mi. El que m’ha impulsat a participar. Volia tenir aquesta experiència única.

Com reacciones quan et diuen que pots anar a concursar?
Quan em van avisar em vaig tornar mig boig. És complir un desig. La veritat és que la meva feina actual de cap d’obra em permetia compaginar les gravacions. A més com que es graven diferents programes en el mateix dia no es perden gaires dies si te’ls pots combinar.


Com et prepares, estudies o ja has de tenir els coneixements adquirits prèviament?
Per a participar a Saber y ganar és molt important que ja tinguis una bona base de coneixements. Això no vol dir que hagis de ser un crack en res. Jo mateix no soc ni expert en literatura clàssica, de poesia he llegit molt poca, la música clàssica em costa molt distingir entre autors... És molt important ser curiós i llegir els diaris, que coneguis una mica de tot. Les preguntes molts cops no són excessivament complicades i quan et donen vàries respostes a escollir, et recomanen escollir la més senzilla perquè normalment no són respostes rebuscades ni trampa.


Però t’has preparat?
Sí. A mi em van avisar per participar-hi deu dies abans que hagués d’anar als estudis de televisió. A més quan arribes allà has d’esperar que eliminin a un altre concursant per poder començar tu. Parles amb els que també estan esperant com tu i també amb els que marxen. Aquells deu dies d’espera sembla que se’t caigui el món a sobre perquè vols, com a mínim, no caure en el primer programa. Aquesta era la meva gran por. No volia ser eliminat el primer dia. Jo vaig aprofitar que a Santa Perpètua tenim una magnífica Biblioteca i vaig seleccionar llibres de diferents temàtiques i matèries. Un munt. No te’ls pots estudiar, però sí pots escollir un de pintura i mirar els autors més importants del segle XX. Et pots fer petites llistes de quins són els rius més llargs de cada continent o els segons, d’aquest tipus. Segons la picardia que tinguis elaborant aquestes llistes pots treure una o dues preguntes que pot ser la diferència entre aconseguir superar el primer programa o no.


I el sistema t’està funcionant de moment.
Sí, de moment, anem passant programes. El primer que era el que més por em feia el vaig guanyar i això ja va ser un premi genial.


En el primer programa vas aconseguir 500 euros, aspires a convertir-ne en un dels magnífics?
Un magnífic ha de guanyar 7.000 euros i no és gens fàcil. Hi ha concursants que surten del programa amb 30 euros. La mitjana és de 200-300 euros per programa i això vol dir que necessites entre quinze i vint programes per arribar a ser un dels magnífics. Jo concurso amb un supermagnífic, David Díaz, que és un concursant rècord. Ell va aconseguir ser magnífic en set programes. Ningú ho havia aconseguit abans. És genial participar amb ell, però ens posa als altres dos les coses molt més difícils, perquè la seva plaça és segura amb tots els coneixements que té o sigui que l’altra plaça ens la juguem els altres dos concursants.


Quina de les proves t’agrada més?
Las preguntas calientes perquè són les que més valor tenen. Influeix la sort però són coneixements puntuals que acostumen a donar-se’m bé. És la que marca la diferència. Si els altres fallen de rebot t’arriba i pots anar sumant.


I la que menys o que trobes més difícil?
N’hi ha una que et posen quatre autors i n’has de descartar tres, però si el teu torn és l’últim només resten dues opcions i si la falles, tot l’equip falla. A casa em sabia moltes, però a la tele no hi ha manera. L’última et posa molt nerviós. Cal escollir sis temes, però si t’equivoques et resta 100 euros que guanya un altre. és molt difícil. I per suposat El reto que és el no va més. Pot ser que et surti una paraula amb una definició que no és la més comuna i no la saps. Cal intentar no arribar al repte, però també depèn de la sort.


Has estrenat prova en aquests programes.
Sí, un calculadora mixta amb operacions matemàtiques barrejades amb coneixements culturals. per exemple, tres multiplicat pels pecats capitals. A mí em costa bastant perquè vas sense referència entre operacions. L’he estrenat però malament.

T’he de fer la pregunta: Jordi Hurtado...
Existeix, sí, vaig haver de fer alguna foto per a les persones que segueixen el programa des de fa 24 anys. No és cap robot ni holograma i és molt simpàtic i divertit. I la veu també, just a l’inici del programa quan es veu als concursants i a Jordi a la penombra Juanjo surt corrent al seu lloc. Està molt a prop. Té una veu fantàstica i tranquil·litzadora. Allà tot és diferent. És molt bonic i el valores més.


Recomanaries l’experiència?
I tant que sí. Qui cregui que pot, que ho intenti. No cal ser cap expert només tenir inquietuds i saber una mica de tot.


T’apuntaràs a d’altres concursos?
No crec. Jo volia participar a Saber y ganar però no tinc intenció de fer-me habitual de concursos. A més no crec que el meu perfil sigui el que busquen a d’altres concursos. Saber y ganar s’emet en una hora que tampoc no veu tanta gent i la pressió del públic és menor.

Perfil

Nom: Miguel Ángel Caballero Galeote
Any i lloc de naixement: 1974, Sabadell
Professió: Arquitecte tècnic

Miguel Ángel és un perpetuenc que com molts altres es van registrar a Sabadell quan va néixer a l’hospital de la veïna ciutat. Va cursar EGB al col·legi Can Folguera, un centre que fa anys va tancar, i va estudiar Secundària a l’Institut Estela Ibèrica quan l’alumnat donaven classes en aules de la Granja Soldevila. Els seus pares i les seves germanes com ell continuen vivint a Santa Perpètua. Va estudiar arquitectura tècnica a la UPC. Miguel Ángel conserva amistat amb companys d’escola i amb ells intenta resoldre alguna pregunta de la prova La parte por el todo del concurs Saber y ganar en el qual està participant des del 29 de abril.

Foto: Miguel Ángel Caballero està concursant al programa de TVE Saber y ganar / Josep Cano (Fotografia realitzada seguint totes les mesures de seguretat amb motiu de la Covid-19)

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

''La Figuera Cooperativa vol defensar el consum de productes de proximitat, sostenible i just''
''La Figuera Cooperativa vol defensar el consum de productes de proximitat, sostenible i just''

La Figuera Cooperativa és un nou projecte a Santa Perpètua de Mogoda impulsat per dos joves locals. [ ... ]

Antonio Pérez:
Antonio Pérez: "Hem de cuidar i ajudar el jovent i la policia té una part de responsabilitat en això"

L’1 de novembre de 2006 es van desplegar els Mossos d’Esquadra amb una comissaria de districte a [ ... ]

"L’art comunitari permet trencar el mur de la por cap a algú que desconeixem i relacionar-nos"

L’Escola Municipal de les Arts (EMA) porta a terme un projecte molt especial relacionat amb el programa [ ... ]