hola

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha informat que Santa Perpètua continua en zona de risc amb «un increment considerable de casos positius» de Covid-19 al municipi. En aquesta entrevista, la primera edil mostra la seva preocupació per la situació i sol·licita a la Generalitat més recursos al sistema sanitari i demana que prengui les mesures necessàries per aturar la pandèmia de «forma valenta i clara». També fa una crida a la «complicitat i la solidaritat del conjunt de la ciutadania» per seguir totes les recomanacions sanitàries per combatre la Covid-19 i evitar nous contagis.

Les darreres dades apunten a un increment important dels nous contagis per Covid-19. Com consideren que s’ha arribat a aquesta nova situació, que s’ha comparat al mes de març?
Estem molt preocupats. Durant bona part de la pandèmia Santa Perpètua havia estat per sota de la mitjana de casos positius de la comarca, de l’Àrea Sanitària Metropolitana Nord i de Catalunya. La situació ha canviat en els darrers 15 dies i ara estem per sobre de la mitjana, en zona vermella i de risc, amb un increment considerable de casos positius al municipi. És evident que hi ha una relaxació d’una part de la ciutadania que no respecta com cal les normes sanitàries de protecció. Tot i que Santa Perpètua no està en la zona metropolitana de restriccions, la tenim a tocar i la mobilitat dins d’aquesta àrea és molt important, ja sigui per raons de feina, comercial, de serveis o d’oci.

Quina és la situació actual del sistema sanitari?
Per les informacions que tenim l’Hospital de Mollet no està en aquests moment molt tensionat. El perfil dels nous contagiats ha canviat i ara són molt més joves, una mitjana de 37,5 anys. Per tant, en molts dels casos no es requereix hospitalització. Però això pot canviar en qualsevol moment si no prenem mesures. En canvi el CAP està atenent a més usuaris i ha vist incrementada l’afluència de més persones i es realitzen més proves que a l’inici de la pandèmia. Però és molt preocupant que al nostre CAP no existeixi la figura del rastrejador/a o informador/a. Necessitem més recursos al sistema sanitari per fer el seguiment i el control dels nous contagis. Després de tot el que hem passat, no és de rebut que la Generalitat no estigui reforçant els equips sanitaris.

Molts ciutadans/es es queixen de trobades d’un nombre important de joves a diferents espais del municipi, que no prenen les mesures de seguretat necessàries i obligatòries. Què fa el Consistori en aquests casos?
La Policia Local ha incrementat la presència en determinats punts de la ciutat i a determinades hores quan es donen aquestes concentracions de joves. Quan els troben els informen i aconsellen sobre les mesures sanitàries de seguretat, però no es fàcil controlar tota la ciutat amb els efectius que tenim. Per això, és tan important la col·laboració ciutadana i la de les famílies respecte dels seus fills. Hem de fer un treball conjunt de prevenció. També s’ha incrementat el control del compliment de la distància social a les terrasses de bars i restaurants, perquè no només són grups de joves els que incompleixen les normes sanitàries. Insisteixo, necessitem la complicitat i la solidaritat del conjunt de la ciutadania.

Quines mesures considera l’Ajuntament que cal aplicar per a la contenció de la malaltia?
Des del nostre punt de vista, la Generalitat de Catalunya no està prenent les suficients mesures de forma valenta i clara. Per exemple, tota la Regió Metropolitana hauria d’estar en una mateixa zona de restriccions, perquè la mobilitat en aquest territori, on viuen més de 5 milions de persones és molt elevada. Nosaltres som veïns de Montcada i Reixac, que sí està a la zona de restriccions metropolitana, però moltes altres persones es mouen per la regió metropolitana i venen a treballar als polígons industrials, per exemple. Respecte a les mateixes restriccions no sembla coherent afectar cinemes i teatres, on hi ha un control més exhaustiu i no s’han detectat brots, i mantenir obertes terrasses i platges. És molt preocupant que la Generalitat no estigui reforçant el personal sanitari de l’atenció primària per fer front a la pandèmia.

Quines recomanacions fa a la ciutadania?
Hem de ser molt conscients que el virus continua entre nosaltres i que no ens podem relaxar. Estem veient com es detecten brots arreu del territori que porten a incrementar les restriccions. Abans deia que hem de fer un treball col·lectiu de responsabilitat i solidaritat. Si abans vàrem ser capaços de fer baixar la corba de contagis, ara també ho podem fer. Hem de mantenir les normes bàsiques sanitàries: l’ús de la mascareta, mantenir la distància social en tot moment i la rentada de mans. D’altra banda i vist el que està passant en altres municipis, hem d’evitar, en la mesura de les possibilitats, desplaçaments i trobades innecessàries. El confinament durant l’Estat d’alarma va ser molt dur. Ara fa bon temps i tenim ganes de sortir i relacionar-nos, però no podem baixar la guàrdia. Per això, faig una crida al conjunt de la ciutadania, per a mantenir-nos alertes i respectar les normes sanitàries de seguretat. No posem en perill la salut de les persones que estimem. Hem de continuar cuidant-nos per cuidar.
0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

"Vaig poder comprovar en primera persona l'horror dels camps d'extermini nazi"

El treballador de l’Ajuntament de Santa Perpètua Óscar Esteban ha publicat la novel·la Buenos Aires. [ ... ]

Santi Torrella:
Santi Torrella: "soc feliç traient un somriure als nens i nenes, aquest és el meu voluntariat"

Santi Torrella té 21 anys, és estudiant d’un Cicle formatiu de Grau superior i dedica part del seu [ ... ]

"Si tens una idea, et mous una miqueta i hi poses ganes, pots aportar moltes coses"

Hardcore Hits Cancer va néixer el 2015 d’una idea que es va gestar al cap del perpetuenc Daniel Sadurní [ ... ]