hola

Santi Torrella té 21 anys, és estudiant d’un Cicle formatiu de Grau superior i dedica part del seu temps a tasques de voluntariat. És monitor d’un dels grups de l’esplai El Refugi i membre de l’ONG Alkaria des de febrer de 2018. Va participar a les dues brigades de joves que l’Ajuntament i Alkaria van enviar a un campament de refugiats al Líban i es planteja fer voluntariat també al Senegal, entrenant a nens i nenes a bàsquet. Per a ell el voluntariat li aporta felicitat i creu que és imprescindible per poder canviar, ni que siguin petites coses, que no li agraden de la societat. Vol compartir la seva experiència amb nosaltres en aquesta entrevista.

Quin tipus de voluntariat fas?
A Alkaria intento donar a conèixer els projectes que impulsa l’ONG i donar veu a les experiències de voluntariat. També he format part de les dues brigades que Alkaria, en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Perpètua, ha organitzat a un campament de refugiats sirians al Líban fent activitats lúdiques en període de activitat no lectiva.

Com va ser aquesta experiència?
Molt positiva. El nostre dia a dia al campament era fer activitats de lleure amb els infants fins a l’hora del dinar. A la tarda havíem de preparar les de l’endemà i també aprofitavem per conèixer una mica més la realitat del país on estàvem a través de xerrades i visites.

Què t’han ensenyat els infants?
A valorar allò que tenim i a compartir-ho. Em va emocionar tornar al següent any i veure com els nens i nenes em recordavem i jo a ells i el vincle que es genera.

Però no és l’única acció voluntària que realitzes. Què més fas?
Des de molt petit he volgut ser monitor de l’esplai El Refugi i ara ho soc, també de forma voluntària. Els dissabtes dinamitzo activitats de lleure amb infants d’onze i dotze anys i m’encanta. Ser voluntari també m’ha obert portes a realitzar feines on gaudeixo molt, com a colònies de caps de setmana o a l’estiu.

El voluntariat s’encomana?
A mi m’agrada explicar la meva experiència a grups d’escolars i també en el meu entorn més proper per animar tothom a viure en el voluntariat perquè és la manera que trobo que es poden canviar les coses que no ens agraden de la nostra societat, per petites que siguin.

Cal més voluntariat?
De caire solidari i per part de gent jove com jo penso que sí. L’Ajuntament dona l’oportunitat de ser voluntari i crec que és interessant aprofitar-la perquè fa persones més conscients.

A tu personalment, què t’aporta ser voluntari?
Un sentiment de felicitat. Des de ben petit volia ser monitor d’esplai i ara que ja ho soc he volgut incorporar noves vivències de voluntariat. En el moment que l’Ajuntament de Santa Perpètua va donar la possibilitat a una brigada de joves a organitzar una mena de casal a un campament de refugiats em vaig sentir atret per la idea i és quan va començar la meva relació amb Alkaria i a dia d’avui, vull continuar fent-ho.

Com neix el neguit del voluntariat?
En el meu cas perquè sempre m’ha agradat treballar estant amb nens i, quan veus que hi ha una necessitat i que tu pots aportar alguna cosa a la causa i sobre el terreny, t’hi llences de cap i, sovint sense pensar. Jo estic encantat de treure un somriure als nens, d’aquí i d’allà, és el que més m’agrada.

És possible fer canvis amb les petites accions?
Sí. Sovint no pots veure-les però hi són. A mi és el que em va motivar a marxar a fer un voluntariat. Òbviament no puc canviar-ho tot però sí deixar la meva empremta, ni que sigui molt petita, i aportar el meu granet de sorra.

Cal tenir temps lliure per ser voluntari?
Cadascú aporta el que pot i vol i els coneixements que té al voluntariat que vol fer. Jo intento implicar-me cada dia. M’agrada planificar projectes i intentar fer coses per donar a conèixer les tasques que fem des de l’ONG.

Quines són les tasques que realitzes a Alkària?
La de conscienciar a la gent i a la infància, encara que sigui del meu entorn més proper, per parlar del que és i motivar-los a col·laborar. També tasques de coordinació de voluntariat i sobre tot la de participar molt de les activitats que s’organitzen, especialment per captar fons per als projectes. Després del meu voluntariat al Líban vaig tenir clar que volia donar una passa més i implicar-me en tasques més organitzatives. Per a mi l’ajuda no va acabar en tornar del Líban, allà només va començar.

Quines són les properes accions d’Alkaria?
Especificament a Santa Perpètua de Mogoda farem accions de difusió i projectarem un documental sobre el futur de les persones refugiades en el marc d’un cicle que s’està organitzant per a mitjans de febrer i també estem a la Programació Estable a les escoles i INS.

Què és el següent?
Estem valorant la possibilitat de poder anar al Senegal, també en el marc d’un casal d’estiu d’esports i, com que m’agrada molt el bàsquet, poder entrenar a nens i nenes.

Quines eren les teves expectatives abans de ser voluntari? S’han acomplert?
Abans de fer el voluntariat no era conscient de moltes de les coses que m’envoltaven i que estaven d’actualitat, estava expectant i desconeixia totalment la realitat a la que anàvem. Però tot ha sobrepassat de bon tros les meves expectatives. Per a mi l’oportunitat que tens de canviar algunes coses que no t’agraden ha estat un regal. Que s’ho passin bé amb mi i treure un somriure.

Recomanaries ser voluntari?
I tant! I quan més aviat millor perquè quan ets més gran tens menys temps i llavors costa més. Ho recomanaria a tothom. És una gran experiència i una manera molt interessant d’enfocar la vida. Si hi ha alguna persona interessada a col·laborar amb nosaltres ens pot contactar a través de les xarxes socials i els hi resoldrem qualsevol dubte.

A Santa Perpètua s’ha formalitzat el Punt de voluntariat per a persones que tenen inquietuds de voluntariat però no saben bé on poden encaixar. Què et sembla?
Endreçar totes aquestes inquietuds és important i molt necessari perquè si hi ha una voluntat d’ajuda o de col·laboració cal canalitzar-la i que tingui una sortida interessant per a ambdues parts. Tothom pot aportar alguna cosa i canviar i millorar des d’una entitat a una ONG o co l·lectiu. Aprogito per animar tothom!

Perfil

Nom: Santi Torrella Bonàs
Any i lloc de naixement: 1998, Barcelona
Professió: Estudiant

El Santi Torrella és un jove perpetuenc de 21 anys estudiant d’un Grau Superior de Disseny en fabricació mecànica. Des dels sis anys tenia molt clar que seria monitor a l’esplai on anava a divertir-se els dissabtes. Sense saber-ho començaven les seves primeres passes en el món del voluntariat. Ara, és monitor d’El Refugi i des de l’any 2018 forma part de l’ONG Alkària com a voluntari  i donant a conèixer les activitats d’aquesta ONG. És també brigadista a un assentament de refugiats al Líban i espera poder anar properament al Senegal per entrenar infants al bàsquet. Entre les seves aficions també es troba quedar amb els seus amics i amigues.

Foto: Santi Torrella és un jove de Santa Perpètua que realitza tasques de voluntariat a l’ONG Alkaria / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

Mayte Serrat: “La fibromiàlgia està estigmatitzada en la societat i també en la comunitat mèdica”
Mayte Serrat: “La fibromiàlgia està estigmatitzada en la societat i també en la comunitat mèdica”

El 12 de maig es commemora el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i altres Síndromes de Sensibilització [ ... ]

''Vivim envoltats de natura i de molta fauna diversa i per això hem d'actuar amb respecte''
''Vivim envoltats de natura i de molta fauna diversa i per això hem d'actuar amb respecte''

Amb l’objectiu de contribuir a tenir una societat més justa, sostenible i conscienciada amb la fauna [ ... ]

"A Santa Perpètua hi ha molta afició sardanista però fins ara no teníem cobla"

Santa Perpètua disposa d'una nova formació musical, la cobla Santiga, que es va presentar durant la [ ... ]