hola

Després de la seva segona maternitat, d’un moment laboral incert i inspirada per les dones de la seva pròpia família, la perpetuenca Elena Arco va crear Proyecto Olvido, una iniciativa que reviu peces de roba antigues brodades per dones. Amb una iniciativa que reivindica el brodat com a art i com a eina d’expressió femenina, Arco combat també la moda ràpida i el consum desmesurat apostant per la sostenibilitat i el valor artesanal. Amb la història de les dones de les quals recupera la roba, Proyecto Olvido estarà present al Festivalet de Fabra i Coats, el 14 i 15 de desembre, una destacada cita de disseny i artesania.

esprés del naixement de la seva segona filla i de trobar-se en un moment laboral incert, l’Elena Arco, perpetuenca del barri de Can Folguera, va decidir donar-li espai a una idea que des de sempre havia estat al seu cap. Així és com explica la sortida a la llum de Proyecto Olvido, una iniciativa que consisteix en la creació de peces de roba a través d’estovalles i llençols antics brodats per dones. “Un matí, estant a casa de la meva mare em va començar a ensenyar el seu aixovar i em va explicar que el va brodar amb tretze anys. També em va explicar que la seva mare i la seva tieta van fer un esforç econòmic increïble per poder pagar les classes i que per a ella poder anar a brodar amb altres dones era una via d’escapament i de felicitat. Em vaig enamorar de la seva història i de la seva cara mentre m’ho explicava. Em vaig enamorar de les estovalles i de tot l’esforç i l’amor darrere de cada punt”. I, amb la intenció no només de recuperar aquestes peces fetes per dones del passat, sinó també d’explicar la història que hi ha darrere de cada brodat, neix Proyecto Olvido. És més que una botiga en línia de venda de camises, pantalons i altres peces de roba, és també un homenatge a totes les dones que intenten viure d’una manera diferent i lluiten perquè les coses canviïn. Per a la seva creadora “aquesta iniciativa és també una manera de lluitar contra la moda ràpida i tota la destrucció associada a la voràgine capitalista i del consum ràpid enfront del vestir amb consciència i respectant i entenent les dones d’abans i d’ara”.

L’Elena Arco va estudiar medicina però també Patronatge, tall i confecció i Disseny de moda a l’Escola de la Dona de Barcelona. Finalment, després de donar-li moltes voltes, a l’abril de 2024 el Proyecto Olvido va veure la llum. Ara, després d’una seixantena de peces creades i venudes, la seva iniciativa social i empresarial comença a fer-se coneguda entre el món d’artesans i artistes locals de Catalunya i Espanya. El resultat a tot aquest recorregut creatiu és la seva propera participació al Festivalet que tindrà lloc, curiosament, a una antiga fàbrica tèxtil de la Fabra i Coats al barri de Sant Andreu, Barcelona.

Aquest certamen és un punt de trobada anual dels millors dissenyadors i artesans nacionals i internacional i es podrà visitar els dies 14 i 15 de desembre. La marca perpetuenca Proyecto Olvido comptarà amb un expositor al Festivalet, juntament amb una seixantena més d’artistes i artesans seleccionats minuciosament per l’organització.

Les peces Olvido estan pensades i confeccionades a Santa Perpètua i tenen un gran valor artesanal i ideològic: artesanal perquè els brodats, tal com explica Elena Arco, són un art, com la pintura o l’escultura, són una altra manera de representar la vida; però també ideològic i de visualització de les dones. Els brodats de les peces Olvido s’han fet amb mans de dona i mai se li ha donat la importància que mereix. Ara és hora de fer-ho. “El brodat ha sigut també un mecanisme de domesticació de les dones, una manera de mantenir-les portes endintre. Però elles, ho han convertit en un mitjà d’expressió, fins i tot en un mètode subversiu i de lluita”, manifesta la creadora del projecte.

Foto: Elena Arco, a l’esquerra, amb la seva mare a una fira d’artesans / Proyecto Olvido

0
0
0
s2sdefault