hola

Avui ha començat la programació de la Setmana de la Gent Gran
26 Set 2022 14:00Avui ha començat la programació de la Setmana de la Gent Gran

Des d'avui i fins al 30 de setembre a Santa Perpètua se celebra la Setmana de la Gent Gran coincidint que l'1 d'octubre és el Dia Internacional de la Gent Gran. L’acte central tindrà lloc aquest [ ... ]

Societat
IMAGE
“Les bones intencions és un espectacle de bon rotllo, amb dos personatges molt purs”
El grup de teatre Tàndem presenta una nova edició del cicle TEATRE de temporada, un projecte d’arts escèniques al Teatre del Centre de Santa Perpètua que té l’objectiu d’ampliar la [ ... ]

Altres notícies

Bona resposta del públic a 'Les bones intencions' que ha inaugurat TEATRE de Temporada
26 Set 2022 14:21Bona resposta del públic a 'Les bones intencions' que ha inaugurat TEATRE de Temporada

Ahir diumenge va començar la segona edició de TEATRE de Temporada amb una obra professional Les bones [ ... ]

Cultura
Santa Perpètua traspassa la presidència de l’AMERC a Caldes de Montbui
26 Set 2022 13:51Santa Perpètua traspassa la presidència de l’AMERC a Caldes de Montbui

L'Ajuntament de Santa Perpètua ha donat el relleu de la presidència de l'Associació de Municipis [ ... ]

Economia
Mario Gila debuta amb la selecció espanyola sub-21
26 Set 2022 11:44Mario Gila debuta amb la selecció espanyola sub-21

Mario Gila va debutar divendres amb la selecció espanyola sub-21 de futbol en el partit amistós que [ ... ]

Esports
L'AEU obre inscripcions per al proper curs que comença el 6 d'octubre
26 Set 2022 09:55L'AEU obre inscripcions per al proper curs que comença el 6 d'octubre

L’Aula d’Extensió Universitària (AEU) de Santa Perpètua començarà el curs amb una xerrada inaugural [ ... ]

Societat
El sènior femení del CB Santa Perpètua comença la lliga amb derrota
26 Set 2022 09:31El sènior femení del CB Santa Perpètua comença la lliga amb derrota

El sènior femení del Club Bàsquet Santa Perpètua va començar dissabte la lliga a casa contra el [ ... ]

Esports
Tret de sortida per definir les noves prioritats en mobilitat sostenible i infraestructures a l’àmbit B30
23 Set 2022 14:17Tret de sortida per definir les noves prioritats en mobilitat sostenible i infraestructures a l’àmbit B30

El Mapa Formatiu de la B30 i l’actualització de la priorització d’actuacions en infraestructures [ ... ]

Economia

Altres activitats

Sumem per guanyar amb Isabel Garcia
2022
02 Oct
02 Oct

Presentació de la candidatura d'Isabel Garcia a l'alcaldia de Santa Perpètua de Mogoda. Parlaran Jéssica Albiach, Isabel Garcia i Sergi Hernández.

A les 13.30 h aperitiu i paella popular, si us voleu quedar a dinar contacteu amb l'organització mitjançant les seves xarxes socials.

Org.: Santa Perpètua en Comú

 

La Regidoria de Convivència de l'Ajuntament de Santa Perpètua avisa que abandonar animals és il·legal i recomana l’adopció davant la compra. Hi ha molts motius per decidir tenir una mascota. Abans de prendre aquesta decisió tant important cal reflexionar bé. Adquirir un animal de companyia suposa acceptar unes responsabilitats i despeses econòmiques. A més, també s’ha de valorar el temps de què es disposa cada dia i triar l’animal segons l’estil de vida de cadascú. L’adquisició de l’animal s’ha de fer en un lloc autoritzat i cal educar-lo correctament per la convivència. Amb l’arribada de l’estiu es doblen les xifres dels abandonaments de gossos i gats. És per això que abans d’afegir-hi un nou membre pelut a la família s’ha de pensar molt si l’animal podrà tenir l’atenció adequada, perquè després no sigui massa tard.

Amb l’arribada de l’estiu i les vacances es doblen les xifres dels abandonaments de gossos i gats. Tal com expressa la regidora de Convivència, Olga Valenzuela, “cal ser molt responsables i pensar que quan estem adoptant un animal estem adoptant un membre més de la família” i recorda que abandonar un animal “és un delicte per maltractament animal”.

És per això que, abans d’afegir-hi un nou membre a la família es pensi molt si l’animal podrà tenir l’atenció adequada a casa nostra. Als animals cal dedicar-los temps diari, educar-los i donar-los atenció. A més, cal disposar d’un espai on acollir-lo sense patiment.

La convivència amb un animal és molt habitual a les llars i, si es vol tenir un animal de companyia l’opció més recomanada és adoptar-ne un. Els animals es poden adquirir als centres d’acollida d’animals. Si alguna família perpetuenca vol adoptar un animal es poden adreçar a la Regidoria de Convivència, a l’avinguda de Mossèn Jacint Verdaguer, 38 Baixos, i demanar informació sobre els animals disponibles al centre d’animals Help Guau, amb conveni amb l’Ajuntament de Santa Perpètua. Adoptar un animal comporta donar una segona oportunitat a l’animal, col·laborar amb una associació de protecció d’animals, contribuir a la causa social de defensa del benestar dels animals i es redueix la població d’animals en estat d’abandonament. Els gossos i gats adoptats tenen les vacunes al dia i estan esterilitzats.

Consell per evitar efectes de l’onada de calor en animals

En aquests dies de tanta calor que estem vivint cal tenir en compte que els nostres animals pateixen igual, o més que nosaltres aquesta onada de calor. Els animals poden patir tant que fins i tot poden arribar a patir un cop de calor. Es tracta d’un procés sistèmic molt perillós originat en una mala regulació de la temperatura corporal o en una exposició dels nostres animals a una calor extrem. Quan pateixen un cop de calor els animals i gossos alliberen sucres i minerals descompensant seu sistema i causant un col·lapse sistèmic.

Des de la Regidoria de Convivència es recorda que per evitar que els animals pateixin els efectes de la calor cal prendre mesures com deixar sempre aigua fresca a l’abast dels nostres animals i gossos. També és bo polvoritzar aigua fresca i administrar-los sobretot a la zona de les aixelles, engonals i abdomen.

El passeig dels gossos en èpoques de calor cal fer-ho en les hores en què les temperatures són més baixes. També cal saber que no cal retallar en excés el pèl dels gossos en èpoques de calor ja que actua com a aïllant dels raigs. Podem raspallar bé els cabells per eliminar els pèls morts que bloquegen l’expulsió de la calor. Sempre cal evitar deixar els animals als cotxes mentre realitzem alguna activitat per molt poc temps que comporti i no deixar els animals al balcó o terrasses exposats al calor.

0
0
0
s2sdefault

Malgrat que l’estiu és una època de vacances i moltes persones esperen l’arribada dels mesos de calor pot ser perillós quan es registren altes temperatures durant moltes hores fins i tot a la nit. D’això en diem onades de calor. Quan es donen aquests fenòmens meteorològics cal extremar precaucions per tal d’evitar problemes de salut derivats.En aquest espai us recordarem aquells consells a tenir en compte davant d’una possible onada de calor. Aquest any ja hem viscut episodis de molta calor a Santa Perpètua, fins i tot abans del que es podria esperar i per això hem de tenir cura, tant de la nostra salut com la dels més indefensos.

L’excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures molt altes es perllonga, la temperatura del cos pot elevar-se fins a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata. Els símptomes més freqüents d’un cop de calor són un augment de la temperatura corporal superior a 40ºC, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l’estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri. Si trobeu alguna persona en aquesta situació, l’heu de traslladar a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis d’emergències (112). Un cop de calor també pot derivar en esgotament, deshidratació, rampes i erupcions cutànies.

Els consells per fer front a l’onada de calor són, entre d’altres, tancar les persianes de les finestres on toca directament el sol i durant les hores de sol; obrir les finestres de casa per refrescar-la durant la nit; estar-se a les estances més fresques i utilitzar algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l’ambient; beure aigua sovint i vestir roba de colors clars i que no sigui ajustada.

La gent gran i els menors són col·lectius de risc i cal tenir cura d’ells per evitar que pateixin lipotímies i cops de calor. Si feu viatges en cotxe no deixeu mai ni infants ni animals dins amb les finestres tancades. Al carrer es recomana evitar el sol directe; utilitzar crema de protecció solar; portar una gorra, utilitzar roba lleugera, caminar per l’ombra, portar aigua i veure sovint. A l’estiu cal vigilar l’alimentació i evitar els menjars molt calents i aquells que aporten moltes calories.

Si opteu per anar a la piscina, a la platja o al riu, estany o pantà, heu de tenir en compte que cal mantenir les distàncies de seguretat de 1,5 m entre grups de bany­istes i també a la zona de gespa, dutxes i vestidors. Eviteu sempre les aglomeracions.

Protecció solar

Si es vol prendre el sol, cal fer-ho amb cura. Només 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades poden danyar la pell. Passar llargues estones sota els raigs de sol o no utilitzar fotoprotecció són accions que comporten riscos com ara les cremades, l’envelliment prematur de la pell, o el desenvolupament d’un càncer de pell. Els nadons i els infants durant els primers anys de vida són molt sensibles als efectes de les radiacions solars i als cops de calor, per això se’ls ha de protegir de l’exposició directa al sol i donar-los aigua perquè mantinguin una bona hidratació.

0
0
0
s2sdefault

L'Equip d'Atenció Primària Santa Perpètua de la Metropolitana Nord de l'ICS ha incorporat la figura de la dietista-nutricionista que pretén impulsar l’alimentació saludable per tal de prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació (hipercolesterolèmia, diabetis tipus II, sobrepès, hipertensió...), especialment entre els col·lectius que més ho necessiten. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya informa que durant els últims anys s’ha detectat una prevalença ascendent dels problemes de salut relacionats amb els hàbits alimentaris, sobretot de l’obesitat, motiu pel qual l’abordatge està més que justificat.

Aquest és un programa, vinculat al Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, per a promocionar, a través dels equips d’atenció primària, una alimentació adequada que ajudi a millorar la qualitat de vida de la població. Suposa una visió complementària i un reforç a la tasca de promoció de l’alimentació saludable en la població general que fa anys duen a terme des dels CAP. A més, també es vol aconseguir reforçar l’abordatge dels casos que presenten algun factor de risc o condició de salut que fa necessària adaptar la dieta habitual d’aquella persona de forma específica.

La dietista-nutricionista treballa de forma multidisciplinària amb la resta de professionals de l’equip, per exemple donant suport, responent interconsultes, revisant recursos educatius o atenent grupalment casos derivats. En aquest sentit, no desenvolupa una funció assistencial: no passa consulta directament, ni les persones usuàries del CAP poden demanar cita per visitar-se. Només en casos puntuals i complexos amb necessitats nutricionals específiques l’equip pot valorar que presti atenció individual.

Sí actuarà a l’àmbit comunitari: en espais per a joves, centres cívics o residències, així com donant suport al professional d’infermeria del programa Salut i Escola. També fa investigació, docència i recerca relacionada amb el seu àmbit de treball.

La dietista-nutricionista dels CAP de Santa Perpètua és Gisela Fernández qui ens ha explicat que hi ha moltes malalties associades a una mala alimentació i que cal treballar des d'aquest àmbit per millorar aquestes patologies.Fernández argumenta que la dietista-nutricionista ha d'ensenyar a menjar bé, a saber triar una bona alimentació adient per a persones amb alguna patologia per tal d'aconseguir una bona salut.

La dietista-nutricionista no passarà consulta directament sinó que rebrà consultes de la resta de professionals de l'equip i valorarà si es pot crear un grup de pacients amb els mateixos problemes i patologies o si és necessària una consulta individualitzada.Gisela Fernández ha matisat que també es treballa amb la referent de benestar emocional i comunitari perquè molts trastorns alimentaris tenen a veure amb la salut mental.

La dietista-nutricionista ha avançat que al territori es treballarà contra l'obesitat infantil i a Santa Perpètua es començarà amb famílies que tenen problemes per afegir tots els grups d'aliments.

En definitiva, les tasques del dietista-nutricionista s’enfoquen en prevenir i tractar de forma principalment comunitària els problemes associats a una mala alimentació, promovent hàbits alimentaris saludables i sostenibles, i una alimentació adaptada a les condicions particulars de risc/malaltia o de pocs recursos socioeconòmics, especialment als col·lectius que més ho necessiten.

 

Foto: Gisela Fernàndez és la nova figura dietista - nutricionista del CAP Santa Perpètua / ICS

0
0
0
s2sdefault

L’ONGD SPSolidària ha construït un centre mèdic a la localitat d’Agoïnitt (Mauritània). Aquest ha estat el darrer projecte executat per a l’entitat i que s’ha dut a terme amb la subvenció de l’Ajuntament de Santa Perpètua a través de la convocatòria 2021 per a projectes de cooperació internacional. L’equipament sanitari compta amb una sala de parts, dues sales de tractament, una d’hospitalització i una de consulta, a més dels despatxos, farmàcia i una zona exterior per a una ambulància.

SPSolidària treballa en codesenvolupament i això significa que cada projecte s’estudia, es decideix, es redacta i s’executa juntament amb la comunitat beneficiària que també aporta econòmicament. Aquest nou dispensari a Agoïnitt és un bon exemple, segons ha expressat l’ONGD local.

L’entitat ha explicat que fa uns cinc anys la comunitat de persones migrades procedents d’Agoïnitt que viuen a Santa Perpètua i en municipis veïns va contactar amb SPSolidària i va començar a treballar en tallers de l’ONGD. L’any 2019, gràcies a un projecte de la Taula Catalana de Codesenvolupament subvencionat per la Generalitat, l’Associació pel Desenvolupament i Unitat d’Agoïnitt, ADUA Catalunya, va aprendre a elaborar un projecte de cooperació en els seus pobles d’origen. La presidenta de SPSolidària, Lídia Aymerich, ha afirmat que “és un projecte de codesenvolupament en el que les persones migrants han esdevingut realment agents de cooperació”.

SPSolidària i ADUA han elaborat aquest projecte que inclou, a més de la construcció del nou dispensari i el seu equipament, la formació de nou personal per atendre les persones de la zona. El projecte que ha superat els 62.000 euros de cost total ha comptat amb el finançament de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda (31.174,58 euros), SPSolidària, la comunitat d’immigrants a la diàspora i els mateixos beneficiaris. L’entitat ADUA ha sufragat el cost de la formació de dues matrones a la capital provincial. Aquestes professional són dones d’Agoïnitt i prestaran servei en les noves instal·lacions de la seva localitat.

Aquest projecte incideix en diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Concretament, el 3 sobre Salut i Benestar, el 5 d’Igualtat de gènere, el 7 d’Energia néta i no contaminant, el 10 de Reducció de les desigualtats, l’11 de Ciutats i comunitats sostenibles i el 17 d’Aliances per assolir els objectius.

Aymerich ha volgut destacar “l’àmplia participació i la implicació de tota la població, aportant tant fons per al finançament com treball voluntari de tota la comunitat, l’administració i molt especialment les dones, impulsores del projecte en tot moment”. Aquest nou dispensari donarà servei als 9.000 habitants que té Agoïnitt i a altres set petits nuclis de població.

 

Foto: Imatge exterior del nou centre mèdic d'Agoïnitt encara sense obrir / ADUA i SPSolidària

0
0
0
s2sdefault