Pla Estratègic de Santa Perpètua de Mogoda, 2010-2025

Sobre els Plans Estratègics, hi ha molta varietat de models, i bones pràctiques, però pot constatar-se que el més important sempre acaba sent el procés, que finalment s'ha d'incorporar com una activitat contínua i habitual de les institucions públiques. En general, una reflexió estratègica i territorial hauria d'incorporar una visió de futur per un determinat territori, un caràcter selectiu de les propostes, perquè siguin veritablement estratègiques, la formalització de consens a partir de processos participatius amb coneixement de causa, i un lideratge d'institucions públiques.

El primer antecedent de pla estratègic es desenvolupà a Barcelona el 1988, uns sis anys després dels primers plans estratègics nord-americans, i abans de la majoria de plans estratègics de ciutats europees. Des d'aleshores s'han desenvolupat un bon nombre de plans estratègics a Catalunya. Els impactes d'aquests processos han estat desiguals, però en general han servit per a la dinamització i suport de projectes externs al propi pla; també han estat útils per impulsar l'esperit o la identitat del territori, per promoure la cooperació entre els actors, o per descobrir alguns errors o mancances greus en les polítiques en curs. Hi ha hagut també algunes experiències de planificació estratègica supramunicipal: unes amb actors, institucions i empreses ben articulats, com el pla de l'Alt Penedès o el Maresme, i d'altres, com el pla estratègic del Pirineu, o del Litoral metropolità, amb àmbits territorials singulars, però actors menys articulats.

 

Donada la dependència d'un pla estratègic dels actors que hi intervenen, la capacitat de lideratge de la institució que el promou és el major repte per l'èxit d'un pla. La planificació estratègica pretén ajudar a governar la incertesa, desenvolupant una visió, i una sèrie de projectes i accions construïdes necessàriament a partir del consens, tenint en compte la voluntat futura dels actors implicats i amb un horitzó explícit que sol ser d'una dècada. A diferència d'altres plans, com els urbanístics, aquest no són legalment vinculants; per això, un pla estratègic avui ha de comportar també una proposta de gestió concertada del territori.

Adjunts:
URLDescripcióMida (Kb)
Accedir a aquesta URL (http://www.staperpetua.cat/documents/agenda-estrategica/pestaperpetua_memoria_24jul2012.pdf)pestaperpetua_memoria_24jul2012.pdfPESPM 24/07/20127588 kB

Altres