hola

Humana ha recuperat 35.525 kg de tèxtil usat a Santa Perpètua de Mogoda al 2018. Aquestes donacions equivalen a 74.100 peces de roba recuperades que tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge.

Les peces recollides procedeixen dels contenidors on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzem per a donar-los una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament dels residus urbans, segons destaca Humana en un comunicat.

Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, explica que “des d'Humana aplaudim la feina dels municipis que hi promouen la recollida selectiva del tèxtil" i "insistim en la importància d'impulsar-hi un model de gestió sostenible que en prioritzi el factor social davant del mercantil”. “Les administracions locals han d'entendre que tenen un compromís ineludible a sis anys vista. Tots els agents implicats ens hi hem d’esforçar més per a augmentar les xifres de recollida selectiva, no només per a respectar l’objectiu imposat per Brussel·les sinó també per a fer-ne més evident el benefici ambiental i social de la roba usada”, afegeix.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, els gestors autoritzats només recuperen el 8,3% de la roba que els catalans rebutgen anualment. És una xifra molt lluny de l’objectiu del 55% fixat per la Unió Europea per al proper any per a reciclar els residus municipals.

 

Estalvi de 113 tones de CO2

La reutilització i el reciclat del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus als abocadors i en les plantes incineradores, així com l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 quilos de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Les més de 35 tones recollides al 2018 representen un estalvi de 113 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Cinquena fracció que més generen 

Després de l’orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%. Per això és tan important conscienciar a les administracions locals i a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva. El motiu per a l’optimisme és la importància creixent de l’economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que al 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la UE, una competència municipal.

La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions: el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.


Foto: Planta de classificació de roba / Humana

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Millora de la seguretat viària a la carretera B-140
15 Abr 2024 17:26 - RedaccióMillora de la seguretat viària a la carretera B-140

L’Ajuntament de Santa Perpètua està finalitzant els treballs de millora de la seguretat viària [ ... ]

L'Ajuntament renova el Segell Infoparticipa que atorga la UAB
15 Abr 2024 17:16 - RedaccióL'Ajuntament renova el Segell Infoparticipa que atorga la UAB

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha renovat el Segell Infoparticipa com a reconeixement a [ ... ]

Joventut obre inscripcions per participar a un taller per gestionar l'angoixa i l'estrès
15 Abr 2024 10:06 - RedaccióJoventut obre inscripcions per participar a un taller per gestionar l'angoixa i l'estrès

Avui 15 d'abril s'han obert les inscripcions per participar al Taller Em comprenc, eines per a [ ... ]