hola

“Ha estat una experiència molt engrescadora i d’èxit”; “una sorpresa molt positiva”; “una bona manera d’expressar el que sentim i les nostres opinions sense haver d’escriure en un paper”. Aquestes són algunes de les valoracions de docents i alumnes que han participat en el servei comunitari Memòria. Recuperació d’artesania i sostenibilitat, organitzat aquest curs per la Regidoria d’Educació, amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB). Mitjançant el coneixement de les tècniques de patronatge i la confecció tradicional, vuit alumnes de l’Institut Rovira-Forns han plasmat en peces de roba que han creat emocions relacionades amb temes com la pandèmia, la violència de gènere o l’assetjament escolar.

El projecte que “pretén dotar d’eines d’autoconeixement als nois i noies al voltant de qüestions cabdals com són la violència de gènere a través d’elements de la creació artística vinculats a l’art tèxtil però sense marcar una pauta o objectiu final definit, fet que permet que puguin explorar les seves potencialitats i aprofundir aquestes qüestions però desenvolupant les seves pròpies estratègies de treball i guanyant autonomia personal”, segons ha explicat Anaïs Civit, de l’equip docent del Grau de Belles Arts de la UB, implicat en el programa. En aquest servei, els i les joves han estat tutoritzats per alumnat del Grau de Belles Arts, que alhora realitzava la seva pròpia formació acadèmica en el marc dels Aprenentatges Servei (ApS), tutoritzats per personal de l’equip docent de la Facultat. Els ApS del grup d’Innovació Docent ATESI aposten per l’aplicació de metodologies que cerquen l’autoconeixement posant en contacte sectors educatius i artístics i construint projectes com aquest que reverteixin en el conjunt de la societat.

L’alumnat ha fet els treballs dins de l’activitat Identitats Truncades, que es van exposar de manera virtual al desembre sota el títol Mirades Truncades al compte d’Instagram del Projecte Educatiu de Ciutat. Es preveu que abans d’acabar el curs es pugui organitzar de manera presencial i complementar amb els treballs de l’alumnat de l’Institut Estela Ibèrica, que inicia el projecte aquest mes. Tant l’alumnat de tercer d’ESO, com el del Grau i el professorat de la UB han valorat positivament l’experiència. Anaïs Civit ha detallat que “realment ha estat sorprenent la capacitat de resolució dels nois i noies de l’Institut que han demostrat una autonomia de treball i una capacitat d’adaptació molt sorprenent”. “Projectes com aquest suposen un aprenentatge per a totes les parts implicades”, ha afegit la docent que reivindica la capacitat transformadora que té l’art i ha manifestat que amb la data reivindicativa del 25 de novembre com a rerefons, “es pretén aplicar una mirada feminista a la producció tèxtil i es treballa la recuperació d’un model tèxtil més sostenible, que posi en valor elements com la reutilització, el reciclatge, l’economia feminista, etc, posant l’accent en l’empatia i la mirada cap a la transformació social i recuperant aquelles tasques artesanals que l’economia productiva ha relegat a l’oblit i ha allunyat de ser considerades artístiques”. “Crec que parlo per tothom quan dic que m’ha sorprès positivament. Normalment es té una concepció general dels adolescents de la seva edat molt més ‘distant’, però s’han mostrat interessats pel tema, cooperadors i en general amb ganes de treballar i d’implicar-se”, ha manifestat Irene Valldeoriola, alumna del Grau de Belles Arts, que ha estat una de les tutores. Sobre què aporta aquesta expressió artística, Valldeoriola ha detallat que en els joves “hi ha molts estereotips i estigmes sobre que som mandrosos, poc treballadors i que passem de tot, però amb activitats com aquesta no només trenquem amb aquests prejudicis, sinó que també demostrem que per ser joves no vol dir que no tinguin capacitat per pensar i raonar” i ha afegit que “tractar un tema tan important com el feminisme és vital en edats com les seves, i sempre és interessant jugar amb l’art i tècniques noves per estimular el seu interès”. Per la seva part, Carlota Martínez, una de les alumnes del projecte també s’ha mostrat satisfeta. “M’ha agradat tot el procés i m’ha semblat una bona manera d’expressar el que sentim i les nostres opinions sense haver d’escriure en un paper”, ha assenyalat l’alumna que ha valorat que “hem aportat diferents punts de vista sobre diferents temes com ara emocions com la felicitat, por, tristesa, o sobre la violència de gènere, sobre la privacitat o la pandèmia en la qual vivim actualment”. La jove ha explicat que “hem après a com fer una peça de roba fent patrons, cosir i elaborar un significat per a la peça”

Foto: Detalls de les peces / Regidoria d'Educació

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%
19 Abr 2024 09:52 - RedaccióEls robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades [ ... ]

Joves del municipi organitzen aquest dissabte la primera fira urbana Block
19 Abr 2024 09:48 - RedaccióJoves del municipi organitzen aquest dissabte la primera fira urbana Block

Aquest dissabte 20 d’abril veu la llum la primera de les propostes sorgides de l’assemblea Fènix. [ ... ]

Més de 250 alumnes del municipi participen a la I Jornada esportiva escolar
19 Abr 2024 09:30 - RedaccióMés de 250 alumnes del municipi participen a la I Jornada esportiva escolar

Més de 250 infants de cinquè de Primària de les escoles de Santa Perpètua van prendre part aquest [ ... ]