hola

Se'ns fa difícil enguany fer un resum d'aquest 2020. Coincidirem tots que ha estat un any per oblidar, si més no, per treure'n moltes reflexions. El repàs d'aquests dotze mesos inevitablement està lligat a la pandèmia que la Covid-19 ha provocat, trastocant no només les nostres vides, sinó també la del món sencer.

L'any començava informativament, i com ja és habitual, amb la notícia de la primera perpetuenca. La Constança Garcia Batalla és a punt de celebrar el seu primer aniversari, malgrat que, segurament no podrà fer-ho amb tothom que la seva família voldria. El gener no feia presagiar el que vindria i, de fet, Santa Perpètua participava massivament a activitats culturals com la Central de Reis, la Cavalcada o les festes per a joves al CAM. També obrien nous establiments, com el restaurant gran del parc Central, que va aplegar tant crítiques com suports i, celebràvem encara, festes tan populars com Sant Antoni Abat, el Carnaval, o la Festa Major d'Hivern, a primers del mes de març. El darrer L'Informatiu abans de la pandèmia deixava titulars com la fusió de les escoles Santiga i Els Aigüerols en un nou projecte educatiu d'Institut-escola o amb la creació de noves places al municipi sota el nom de 8M i de Les tretze roses. I és que enguany, el Ple va acordar declarar Santa Perpètua municipi feminista. I n'estem molt orgulloses.

El govern espanyol anunciava el 13 de març la declaració de l'Estat d'alarma per a l'endemà amb restriccions que s'allargarien durant setanta dies. L'Ajuntament va constituir el 12 de març el Comitè d'Emergències Municipal amb motiu de l'activació del Pla Procicat per coronavirus, de la Generalitat. Des d'aleshores i en qüestió d'hores es van anar tancant equipaments, serveis i espais de la ciutat per afrontar els dies que havien de venir.

En una sessió extraordinària, que va tenir lloc el 20 de març, el Ple aprovava un Pla de xoc d'una despesa de d'1.146.335,7 euros per a les arques municipals. L'objectiu: pal·liar els impactes socials i econòmics que encara a dia d'avui està provocant la crisi sanitària. Els quatre grups municipals, SPEC, Republicà, PSC i Cs hi van treballar de manera conjunta aportant propostes i arribant a aquest document final. Durant la crisi, els grups municipals van mostrar unanimitat d'actuació i van emetre diverses declaracions conjuntes, que van culminar en l'acord unànime per impulsar un Pacte de Ciutat per la recuperació social i econòmica de Santa Perpètua. Tots els grups municipals van titllar com a “històric” aquest acord de consens polític i social que emplaça a identificar els reptes a superar, les línies estratègiques d'intervenció i la relació de propostes per reimpulsar la vida econòmica social i cultural de Santa Perpètua.

La solidaritat ciutadana es va manifestar des dels inicis i el 19 de març l'Ajuntament creava la Xarxa de Suport Mutu, mentre que el grup Mascaretes Solidàries començava la seva producció particular per abastir la població.

La incertesa i la manca de dades facilitades per les autoritats sanitàries sobre el nombre de defuncions o contagiats per Covid-19 van ser motiu de preocupació de molta ciutadania fins que la Generalitat va activar el mapa de casos en el qual es podia anar consultant la repercussió de la pandèmia per municipi. Les autoritzacions de sortida i les fases de desescalada van marcar el mes de maig. L'Informatiu es va veure obligat al mes de març a aparcar la seva periodicitat de sortides en paper però va potenciar la comunicació a través de les edicions digitals i les xarxes socials. El 22 de maig, aquesta publicació tornava a les bústies després de quatre edicions sense distribució. Ràdio Santa Perpètua tampoc va deixar d'emetre butlletins informatius durant tot el confinament.

Els diferents departaments municipals també van haver d'adaptar els seus serveis a la nova situació i assumir les noves necessitats de la ciutadania. Serveis Socials va continuar treballant en l'atenció a persones vulnerables malgrat el període de confinament i l'Estat d'Alarma. Van fer possible que els ajuts i recursos socials es gestionessin, assumint també l'increment de demandes de noves famílies afectades. Es va mantenir l'entrega mensual de lots d'aliments en col·laboració amb Càritas, El Cabàs i amb treballadors municipals. A més, es va posar en marxa l'entrega d'àpats diaris per cobrir les necessitats de famílies vulnerables i gent gran del municipi degut a que les escoles i els casals van tancar.

Amb l'estiu començava allò que vam denominar nova normalitat o temps de represa que va permetre'ns realitzar activitats socials amb limitacions i estrictes mesures de seguretat sanitària. La cultura ha patit especialment les conseqüències de la pandèmia i entitats i associacions van haver d'anul·lar la seva agenda. Moguda Escènia, l'aposta cultural municipal dels mesos de juny i juliol, no es va poder realizar, mentre que la Festa Major d'estiu es va viure de manera inusual i molt diferent al que coneixíem fins ara, això sí, amb un civisme exemplar per part de la ciutadania. Qui en sap de cultura i d'arts és l'EMA, que com la resta de centres educatius va veure interrompuda la seva activitat docent. No per això vam deixar de viure les arts, i és que aquest equipament ens va oferir una prèvia d'estiu plena de música, teatre, dansa o restauració, entre d'altres, gràcies a l'ArtFest a través de la plataforma Facebook.

La Xarxa de Centres Cívics, el pavelló o Desenvolupament local també han patit transformacions en el seu dia a dia per arribar als seus usuaris adaptant els seus serveis. Pel que fa als centres cívics van impulsar una plataforma online i gratuïta per a tota la ciutadania on compartien material audiovisual de les activitats. A finals de juny es van poder reobrir alguns centres cívics i es va iniciar l'atenció presencial de diferents serveis. Amb l'inici del curs les sales i els centres es van adaptar a les mesures de seguretat i higiene amb les limitacions d'aforament. La nova normalitat venia per instaurar-se una llarga temporada. Ara, s'ofereixen les activitats online, en directe i en el mateix horari que tenen les sessions donat el nou tancament de les activitats presencials.

Desenvolupament local també ha iniciat camí de novetats i adaptacions a la pandèmia per afrontar les necessitats dels ciutadans, que estan patint les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària. El departament va posar en marxa aquest 2020 SPMaulavirtual.cat on ja s'han format prop de 500 persones. A més han continuat amb els assessoraments a empreses i emprenedors i amb la realització d'entrevistes gràcies a les videoconferències, aquesta nova eina que també ha entrat a les nostres vides per quedar-s'hi. El club de la feina adaptat a una plataforma online, la creació d'un apartat Covid-19 al portal Riera de Caldes per canalitzar ofertes i demandes o la realització d'enquestes a empreses per valorar les seves necessitats han estat algunes de les actuacions.

Al 2020 li diem adéu amb el convenciment que ens ha tret més del que ens ha donat i amb la sensació de no haver fet allò que tant desitjàvem. Però millor no viure pensant que tot s'ha acabat i que res tornarà a ser com abans perquè segur que aquest 2020 també ens ha deixat detalls i moments que hem ser capaces de recordar.

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Els robatoris en habitatges baixen un 46,6%
19 Abr 2024 09:52 - RedaccióEls robatoris en habitatges baixen un 46,6%

Els robatoris en habitatges van baixar un 46,6% durant el 2023. Aquesta és una de les dades destacades [ ... ]

Joves del municipi organitzen aquest dissabte la primera fira urbana Block
19 Abr 2024 09:48 - RedaccióJoves del municipi organitzen aquest dissabte la primera fira urbana Block

Aquest dissabte 20 d’abril veu la llum la primera de les propostes sorgides de l’assemblea Fènix. [ ... ]

Més de 250 alumnes del municipi participen a la I Jornada esportiva escolar
19 Abr 2024 09:30 - RedaccióMés de 250 alumnes del municipi participen a la I Jornada esportiva escolar

Més de 250 infants de cinquè de Primària de les escoles de Santa Perpètua van prendre part aquest [ ... ]