hola

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha anunciat aquesta setmana la fusió dels col·legis Santiga i Els Aigüerols en un nou institut-escola a Santa Perpètua.

Educació ha explicat que ara s’iniciarà un procés per a una integració dels projectes dels dos centres educatius, el resultat del qual serà una nova escola amb un “projecte comú enriquit per les aportacions d’ambdós”. El nou centre educatiu entrarà en funcionament el curs 2021-2022 i s’ubicarà en l’actual edifici de l’Escola Santiga, on es durà a terme, segons ha manifestat el Departament, “una necessària ampliació per respondre a l’escolarització d’una educació secundària obligatòria de dues línies”.

El Departament d’Educació de la Generalitat ha al·legat que la baixada de la demanda de places d’escolarització a Primària a Santa Perpètua “té una marcada i sostinguda tendència a la baixa que ha fet que s’hagin hagut d’ajustar progressivament a una línia les Escoles Bernat de Mogoda i Santiga en uns edificis de dues línies”. Aquesta baixada de la demanda és la que ha provocat que el Departament “no pugui justificar la inversió que suposa un compromís de construcció d’una escola per tal d’ubicar en un edifici propi l’actual escola Els Aigüerols, actualment en un edifici de l’Ajuntament i completat amb mòduls prefabricats de caire provisional”. Educació també ha reconegut que tant l’Ajuntament com la pròpia comunitat educativa els han instat a “solucionar aquesta situació anòmala de més de deu anys en mòduls prefabricats” i ha mostrat la voluntat de “revertir aquestes situacions enquistades derivades de les retallades en inversions a l’educació”.

La proposta de creació d’un institut-escola a les actuals dependències de l’Escola Santiga pretén, segons el Departament, “donar una solució estable i possible a situacions com ubicar en un edifici escolar a l’alumnat de l’Escola Els Aigüerols; la utilització eficient dels espais de l’edifici de l’Escola Santiga que té només demanda d’una línia; ofertar dues línies públiques d’ESO per treure pressió als instituts Rovira-Forns i Estela Ibèrica, que estan al límit de les seves possibilitats d’escolarització malgrat les ampliacions últimament realitzades; possibilitar a mig termini un increment de l’oferta de l’ensenyament postobligatori; i respondre a la necessitat de l’Escola d’Adults, que es podrà ubicar finalment a l’edifici que ocupa provisionalment l’Escola Els Aigüerols”.

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha recordat que el Consistori sempre ha defensat la construcció del centre educatiu però s’ha mostrat satisfet d’aquest compromís del Departament perquè després de deu anys de reclamacions finalment la Generalitat dona una solució final a les famílies i la comunitat educativa de l’Escola Els Aigüerols. També per la creació de noves places d’institut al municipi i perquè, finalment, l’Escola d’Adults podrà disposar d’unes instal·lacions adequades a l’edifici que actualment ocupa Els Aigüerols. “La decisió final del Departament d’Educació no coincideix amb la proposta que l’Ajuntament ha defensat durant tot aquest temps”, ha manifestat l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, que ha afegit que “portem més de deu anys lluitant per la construcció del nou edifici de l’Escola Els Aigüerols a l’antic camp de futbol”. “Finalment, el Departament d’Educació ha optat per una altra solució que també respon a les necessitats educatives de Santa Perpètua. Si valorem la decisió de forma global, creiem que el conjunt de Santa Perpètua hi surt guanyant”, ha assenyalat la primera edil.

Per la seva part, el regidor d’Educació, Pere García, ha manifestat que “un cop coneguda la decisió del Departament d’Educació sobre la ubicació del nou Institut-Escola a Santa Perpètua, hem de dir que els arguments que la justifiquen tenen molt pes i s’ajusten a la realitat”. “La caiguda de la demanda educativa sostinguda, la disponibilitat d’espais educatius en primària suficients i la necessitat d’incrementar l’oferta de secundària, que és on ara tenim els problemes, justifiquen la decisió que ha pres el Departament”, ha destacat Pere García.

El Departament d’Educació també s’ha compromès a acompanyar i, si és necessari, dirigir el procés d’integració dels projectes de les dues escoles en un comú enriquit per les aportacions d’ambdós equips “per tal que el resultat sigui efectivament un projecte Institut-Escola innovador, comunitari i finalment respongui amb efectivitat a les necessitats educatives dels infants”. “Aquest procés de construcció implica un repte i un compromís del professorat i de tota la comunitat educativa i també un plantejament de continuïtat i alhora adaptació progressiva per l’alumnat actualment escolaritzat en dos centres”, ha assenyalat. També s’ha compromès a “la construcció de la part d’ampliació de l’institut-escola i a dotar dels recursos de personal docent necessaris per respondre a la complexitat d’aquest procés”.

El director dels Serveis Territorials d’Educació del Vallès Occidental, Jesús Viñas, s’ha reunit aquesta setmana amb els consells escolars dels col·legis Els Aigüerols i Santiga per anunciar-los aquesta decisió.

Deu anys de reivindicacions

L’any 2010 es va paralitzar la construcció de l’edifici de l’Escola Els Aigüerols, ja adjudicat a una empresa. Ha estat una dècada de reivindicació municipal i de la comunitat educativa de l’Escola Els Aigüerols amb nombroses proposicions aprovades pel Ple, de visites al Parlament, contactes polítics i de compromisos no complits dels diferents titulars de la Conselleria d’Educació. Ara fa un any, la Corporació va ratificar per unanimitat l’acord adoptat pel Ple de 28 de novembre de 2006 de cessió plena del terreny a la Generalitat de Catalunya per a la construcció del centre educatiu d’Els Aigüerols, després que l’administració autonòmica notifiqués sis anys després de prendre l’acord que deixava sense efecte la cessió municipal. L’acord plenari també sol·licitava que el nou centre fos destinat a un institut-escola.


Foto: Trobada amb el director del Serveis territorials d'Educació del Vallès Occidental / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Salut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”
22 Mar 2024 14:41 - RedaccióSalut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Santa Perpètua s’inaugurarà aquest estiu, [ ... ]

L'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions
22 Mar 2024 14:26 - RedaccióL'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va atendre l’any 2023 un total de [ ... ]

S’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta
22 Mar 2024 14:22 - RedaccióS’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta

L'Ajuntament de Santa Perpetua de Mogoda ha iniciat els treballs d’instal·lació d’una planta fotovoltaica [ ... ]