hola

La Regidoria de Salut Pública, a través de l’empresa adjudicatària del control de plagues, va retirar el 30 de setembre un niu de vespa asiàtica, el segon que es detecta a la nostra localitat. Un veí va alertar a l’Ajuntament de la presència del niu situat en un arbre de grans dimensions ubicat a l’avinguda de mossèn Jacint Verdaguer a l’alçada de la plaça de Bernat i Perpètua. L’operació de retirada va ser complicada i va ser necessària la presència d’un camió-ploma ja que el niu estava situat a una alçada de més de 20 metres. L’actuació es va realitzar pel costat de la riera de Caldes i es va aconsellar al veïnatge de la zona que tanquessin les finestres. La Regidoria de Salut Pública ha explicat que el niu era d’unes dimensions més grans que una pilota de bàsquet. Aquest és el segon niu de vespa asiàtica que retira l’Ajuntament al nostre municipi. El primer es va detectar l’any passat al parc del Calderí, un espai situat entre l’empresa Alstom i el terme municipal de Mollet del Vallès.

Estudi 

El perpetuenc Francesc Xavier Macià, investigador expert en rapinyaires, ha participat en un estudi que demostra que un rapinyaire, l’aligot vesper, ataca nius actius de la vespa asiàtica per alimentar els seus polls. La vespa asiàtica és una perillosa espècie invasora, que va arribar a Catalunya l’any 2014. Macià conjuntament amb investigadors de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) ha publicat un article en la revista científica Bird Study sobre aquesta troballa. Macià ha explicat que “per primer cop sense lloc a dubtes es demostra que un depredador autòcton a Europa pot depredar sobre els nius de vespa asiàtica que estan actius; a més, a més en el període de màxima producció de larves per part de les vespes”.

El treball s’ha dut a terme a la Serralada Litoral, en els parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral, i del Montnegre i el Corredor. La vespa asiàtica ataca les abelles autòctones i afecta la producció de mel, i ataca també altres espècies d’insectes.

Un fet que ha sorprès els investigadors és la rapidesa amb què l’aligot ha incorporat aquesta nova font d’aliment per als seus polls, perquè la vespa va arribar fa poc més d’un any a l’entorn de Barcelona. Aquesta és la primera espècie autòctona europea coneguda que és capaç de depredar les colònies de la vespa asiàtica en els moments de màxima producció d’individus i podria ser un aliat per lluitar contra aquesta espècie invasora. Els investigadors també reclamen la protecció de l’aligot vesper.


Foto: Un moment dels treballs de retirada del niu / Pau Jodas

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

Salut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”
22 Mar 2024 14:41 - RedaccióSalut anuncia en un comunicat que el CUAP s'inaugurarà “a l’estiu”

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Santa Perpètua s’inaugurarà aquest estiu, [ ... ]

L'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions
22 Mar 2024 14:26 - RedaccióL'OMIC ajuda a recuperar 70.000 euros a través de 160 reclamacions

  L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) va atendre l’any 2023 un total de [ ... ]

S’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta
22 Mar 2024 14:22 - RedaccióS’inicia la instal·lació d'una planta fotovoltaica a la nau municipal de la Creueta

L'Ajuntament de Santa Perpetua de Mogoda ha iniciat els treballs d’instal·lació d’una planta fotovoltaica [ ... ]