hola

La jornada de l'1 d'octubre a Santa Perpètua es va viure sense incidents, segons ha informat la Policia Local. Centenars de persones es van concentrar des de les cinc del matí i fins a les nou del vespre a les portes dels quatre col·legis electorals anunciants per la Generalitat amb la intenció de mantenir els centres oberts i els espais amb urnes i paperetes per a la celebració del referèndum.

Segons els congregats, la intenció era "protegir les urnes i garantir el dret a votar". Dos agents dels Mossos d'Esquadra es van desplaçar als espais de votació a partir de les 6.30 hores i van identificar algunes persones. Aquests agents van romandre a les portes dels col·legis durant tota la jornada i en finalitzar els seus torns van rebre l'ovació del concentrats a les portes dels col·legis.

On es van registrar incidències va ser al sistema informàtic de registre de vots i alguns col·legis van deixar de tenir connexió a Internet. És el cas del CAP la Florida que, amb una única mesa, es va traslladar sobre les sis de la tarda al Casal Cívic per poder comptabilitzar informàticament els vots emesos. De fet, la mesa al CAP la Florida es va ubicar a la part de darrera de l'equipament perquè no va ser possible accedir-hi per la porta principal en el moment d'obertura del col·legi.

Durant la jornada es van viure també moments de tensió i incertesa en difondre's l'arribada dels cossos de Policia Nacional i de Guardia Civil a Santa Perpètua i que finalment no es va produir.

Les concentracions a les portes dels col·legis es van traslladar a la plaça de la Vila, a les 21 hores, on es van llegir els resultats de la jornada. Segons dades provisionals, en total van participar del referèndum 6.436 persones a Santa Perpètua. El SI va obtenir 5.298 vots mentre que el NO va registrar 919 paperetes. Es van comptabilitzar 149 vots en blanc i 68 nuls. 

Valoració dels portaveus

Els portaveus del grups municipals de Santa Perpètua han volgut manifestar-se sobre la jornada d'ahir a Santa Perpètua i a Catalunya. Des de la Plataforma Cívica Ciutadans a l'Ajuntament (PCCA), Francesc Rodríguez ha condemnat l'actuació violenta de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a alguns col·legis electorals i ha responsabilitzat el Partit Popular de la situació que viu Catalunya. "L'actuació de la policia han recordat temps passats i és lamentable haver arribar a aquesta situació. El que pugui passar d'aquí en endavant és preocupant i el culpable és el govern del Partit Popular. Han demostrat ser els fills del franquisme i seguir en la seva línia de culpar i tergiversar la realitat dels fets", ha indicat Rodríguez.

El portaveu de la CUP, Salvador Alemany, ha expressat ràbia per l'actuació de "les forces d'ocupació davant la ciutadania que es volia expressar lliurement". Alemany ha manifestat l'orgull que sent la seva formació de la ciutadania "per tirar endavant aquest referèndum vinculant".

Per la seva part, el portaveu de Ciutadans, Joan Albalat, ha demanat eleccions anticipades a Catalunya per tal que "tots els catalans puguin votar un nou govern legítim. Pensem que no es pot dividir ni fracturar una societat tan diversa com és la catalana. Defensarem sempre la unió i la convivència".

El portaveu del Partit dels socialistes de Catalunya a Santa Perpètua, Antonio Egea, ha expressat que Catalunya necessita unes eleccions anticipades i ha recordat la il·legalitat del referèndum. De la mateixa manera, el PSC a Santa Perpètua ha condemnat l'actuació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. "Estem en desacord amb les càrregues policials davant de la gent que pacíficament s'hi estava manifestant".

Des d'Esquerra Republicana de Catalunya, Pol Altayó, ha expressat el seu orgull immens per com es va desenvolupar la jornada al municipi "defensant un dret bàsic de la ciutadania" i ha agraït tothom que va fer possible que s'hi celebrés.

Per la seva part el portaveu d'ICV a Santa Perpètua, Joan Alcántara ha aplaudit la participació ciutadana a la jornada de l'1 d'octubre, tant al municipi com a Catalunya. "Ahir la democràcia va triomfar a Catalunya per la participació que hi va haver al carrer». Alcántara també ha lamentat "l'actuació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil perquè va ser lamentable, vergonyosa i covarda i totalment inacceptable".

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, ha confirmat que assistirà aquest migdia a la convocatòria extraordinària del Consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental que s'ha convocat davant dels esdeveniments ocorreguts ahir a Catalunya i de la violència que es va produir a la comarca durant la jornada de l'1 d'octubre. Es preveu que un cop finalitzi l'acte hi hagi una declaració conjunta.

Sobre l'1 d'octubre, l'alcaldessa ha manifestat que ahir va guanyar la democràcia i ha lamentat que es produïssin limitacions a la llibertat d'expressió i el dret a votar. De la mateixa manera ha condemnat l'actuació de la policia de l'Estat.

D'altra banda, aquest matí a les 12 hores la Taula per la democràcia ha convocat una concentració de quinze minuts davant dels ajuntaments i centres de treball de Catalunya per denunciar la violència de les forces de seguretat de l'Estat contra el referèndum.


Foto: El Casal Cívic de Santa Perpètua al tancament de la jornada / L'Informatiu 

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La Corporació declararà Santa Perpètua població lliure de qualsevol discriminació
21 Mar 2024 10:46 - RedaccióLa Corporació declararà Santa Perpètua població lliure de qualsevol discriminació

El Ple de març que se celebrarà aquesta tarda té previst aprovar una moció per declarar Santa Perpètua [ ... ]

Política
 Kevin Romero assisteix a la 10ª Cimera Europea de les Regions i Ciutats a Mons
22 Mar 2024 09:49 - Redacció Kevin Romero assisteix a la 10ª Cimera Europea de les Regions i Ciutats a Mons

El portaveu del grup municipal de CS a l'Ajuntament de Santa Perpètua, Kevin Romero, ha participat [ ... ]

Política
El Ple aprova posar el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal
01 Mar 2024 13:04 - RedaccióEl Ple aprova posar el nom de Parc de Pere Bufí i Pérez al Parc Municipal

El Parc Municipal s'anomenarà parc de Pere Bufí i Pérez per homenatjar a qui fou el primer alcalde [ ... ]

Política