hola

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha posat a disposició dels Ajuntaments un dictamen jurídic sobre el règim legal dels habitatges buits i les mesures que poden prendre les administracions locals.

Segons l'organisme comarcal, això suposa que a partir d’ara els ajuntaments compten amb una nova eina per afrontar la mobilització d’habitatges buits per a usos socials. Aquest dictamen jurídic s’ha elaborat per encàrrec del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses per poder interpretar tot el marc normatiu relacionat de l’aplicació de les lleis 1/2015 i 24/2015 i que garanteixi als ajuntaments de la comarca un punt de partida per als seus serveis jurídics. El document incorpora també els preceptes jurídics de la nova llei 4/2016, del 23 de desembre, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial. Els treballs han comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona. El document ha estat elaborat pel Servei d’Estudis i Dictàmens Jurídics de la Facultat de Dret (SEDIJ) de la Universitat Autònoma de Barcelona

A la presentació, celebrada ahir van assistir Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental; Pol Altayó, conseller comarcal d’Habitatge, Joan Amenós, professor titular de Dret Administratiu a la UAB i Juan Emilio Nieto, professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Aquest “Dictamen sobre el règim legal dels habitatges buits i les mesures que poden prendre les administracions locals”, vol ser una eina de suport pels ajuntaments a l’hora d’afrontar la gran existència d’habitatges buits als pobles i ciutats de la comarca. El document  assegura que existeix un ampli ventall d’instruments per a fer disminuir l'actual excés d'habitatges buits i que legalment, ja és possible avançar, a través de múltiples fórmules,  en la mobilització d’aquests habitatges, segons informa el Consell Comarcal en un comunicat.

Aquest text inclou, com a aspecte a tractar específicament, la detecció de l’habitatge buit (mecanismes, procediments i marc jurídic) amb l’objectiu de la seva mobilització, però també contempla el marc legal d’altres mesures.

Més de 7.600 habitatges buits a la comarca

El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha explicat que "aquest dictamen ens permet ordenar i coordinar millor les actuacions del món municipal per poder resoldre aquesta anomalia que és tenir més de 7.600 habitatges buits en mans de grans tenidors. Si poséssim aquests habitatges al mercat de lloguer actuaríem sobre l’escalfament del món immobiliari i l’escalada de preus del lloguer, i també sobre el problema de les ocupacions”

També ha remarcat que "gràcies al camí que van iniciar els ajuntaments per sancionar els grans tenidors s’han assolit convenis entre aquests i l’Agència Catalana d’Habitatge. Però no en tenim prou amb aquests convenis, des dels ajuntaments no ens conformem amb això. El que el dictamen ens diu és que la via sancionadora pot continuar i el que volem és que els pisos buits els puguem destinar a la situació d’emergència habitacional que estem tenint".

En aquesta línia, el conseller comarcal d’Habitatge, Pol Altayó, ha afirmat que "és el món municipal el que va iniciar el procediment de mobilitzar pisos buits i els qui es van trobar amb els problemes per fer-ho. El que volem és que els 23 municipis de la comarca disposin dels instruments per fer-ho i com els han d’aplicar. Més enllà del llistat d’instruments, el més important és com aplicar-los i facilitar el procediment als ajuntaments”.


Foto: Acte de presentació del dictamen amb l'assistència del regidor perpetuenc i conseller comarcal d'Habitatge, Pol Altayó ( a l'esquerra) / CCOV

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, visita la Festa Major d'Hivern
12 Mar 2024 12:43 - RedaccióLa diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, visita la Festa Major d'Hivern

La diputada i portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va visitar Santa Perpètua durant la [ ... ]

Política
S'obre la consulta del cens per a les eleccions del 12 de maig
25 Mar 2024 09:20 - RedaccióS'obre la consulta del cens per a les eleccions del 12 de maig

Del 25 de març a l’1 d’abril, ambdós inclosos, s’obre el període per consultar el cens electoral [ ... ]

Política
Les dues federacions del PSC a la comarca es fusionaran 'per posar fi a una anomalia històrica'
28 febrer 2024 11:50 - RedaccióLes dues federacions del PSC a la comarca es fusionaran 'per posar fi a una anomalia històrica'

El PSC ha iniciat el procés per unificar les dues federacions del Vallès Occidental que [ ... ]

Política