hola

"Defensar i reivindicar les lleis de Memòria Històrica i Democràtica que la dreta i l'extrema dreta estan derogant allà on governen". Aquest va ser un dels missatges que es van repetir en l'acte de commemoració de la proclamació de la II República celebrat el 14 d'abril a Santa Perpètua.

L'Ajuntament amb la col·laboració del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda, CREM, van dur a terme un acte institucional a la plaça de les Tretze Roses. A l'acte, presidit per la bandera republicana, van assistir els representants d'SPEC, ERC i PSC.

La futura creació de la Taula de memòria històrica i democràtica que vol constituir l'Ajuntament de Santa Perpètua amb el teixit associatiu i la ciutadania va ser un punt destacat també en aquesta jornada en la qual es vol retre homenatge a les persones que van lluitar per la democràcia i recuperar el patrimoni històric i la memòria perpetuenca. Aquest objectiu de creació de la Taula de memòria històrica i democràtica és un encàrrec per a la regidora de Presidència, Tamar Zamora, que va recordar que la II República va tenir "un caràcter reivindicatiu i totalment radical, va impulsar algunes polítiques de les que som hereves i també va impulsar canvis socials que encara després de la dictadura i de la Transició no s'han aconseguit". Zamora va posar com exemple la Llei del Divorci, els canvis en la legislació pel que fa a la família que possibilitava l'emancipació de la dona i la revolució de les aules amb la incorporació de la llengua catalana i la desaparició de la religió.

La regidora de Presidència, Tamar Zamora, va anunciar que l'Ajuntament treballa per constituir una Taula de Memòria Històrica i Democràtica en la qual també hi haurà entitats i ciutadania per recuperar la memòria de la localitat i el nostre patrimoni.

El representant del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda, CREM, Rafael Martín, va ser l'encarregat de fer lectura d'un manifest que va recordar que els valors republicans es van inspirar en els drets de la revolució francesa, llibertat, igualtat i fraternitat i que van quedar estroncats amb la Guerra Civil i la dictadura. Martín va titllar aquestes etapes com "les més negres de la història per la violació sistemàtica dels drets humans i pel nombre de víctimes" i va subratllar que, tot i haver-se fet actes simbòlics significatius com la retirada de les restes de Franco del Valle de los Caídos, queda molta feina.

El CREM és una entitat memorialista local que impulsa la memòria històrica que és fonamenta en els drets humans. Rafael Martín va destacar també entitats com l'AEU i el Cineclub Cisco Mosenya que han programat xerrades i pel·lícules per fer arribar la història a la ciutadania i també a l'Ajuntament que amb la programació d'Efímera ha escollit espectacles sensibles amb aquesta temàtica així com els espais urbans de memòria que s'han anat creant. El CREM acaba de publicar la darrera edició de l'Ordit on es recull la investigació sobre els perpetuencs als tribunals franquistes.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va explicar en l'acte de commemoració de la proclamació de la II República que l'acte es duu a terme a la plaça de les Tretze Roses "per homenatjar aquests dones assassinades pels feixistes i a totes les persones que van lluitar per una societat més justa i plena". Garcia va definir la II República com un "període de transformació i modernització".

L'alcaldessa, Isabel Garcia, va denunciar que la dreta i l'extrema dreta estan derogant les lleis de Memòria Històrica i Democràtica que volen substituir per "falses lleis de la concòrdia, que només pretenen blanquejar el cop d'Estat contra el govern republicà".

L'acte de commemoració del 93è aniversari de la proclamació de la II República va finalitzar amb l'himne de la República. La placa d'homenatge a les Tretze Roses s'ha modificat, continua al mateix lloc però s'ha elevat per tal de fer-la més present dins d'aquest espai públic.

 

Foto: L'acte institucional es va celebrar a la plaça de les Tretze Roses / L'Informatiu

0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

El Ple aprova l'Ordenança que permetrà sancionar incompliments dels consums d'aigua
26 Abr 2024 11:31 - RedaccióEl Ple aprova l'Ordenança que permetrà sancionar incompliments dels consums d'aigua

L'Ajuntament de Santa Perpètua va aprovar de manera inicial l'Ordenança reguladora de les mesures [ ... ]

Política
Una delegació d'ERC de Santa Perpètua va participar en una trobada amb el president de la Generalitat
03 Abr 2024 11:39 - RedaccióUna delegació d'ERC de Santa Perpètua va participar en una trobada amb el president de la Generalitat

  El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, va compartir una estona amb la militància [ ... ]

Política
Kevin Romero, número 8 a la candidatura de Ciutadans al Parlament de Catalunya
16 Abr 2024 09:09 - RedaccióKevin Romero, número 8 a la candidatura de Ciutadans al Parlament de Catalunya

El portaveu del Grup Municipal de Ciutadans a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Kevin Romero, [ ... ]

Política