hola

El projecte turístic industrial del Vapor Aranyó i Centre d'indústria viva de Santa Perpètua de Mogoda ha rebut la subvenció d'1.361.560 euros a través del fons FEDER. L'import correspon al 50% de la despesa elegible final presentada pel consistori local per a l'execució d'aquesta iniciativa.

L'Ajuntament de Santa Perpètua cofinançarà el projecte, amb un cost de 2,7 milions d'euros. El Pla d'inversions 2016-2019 aprovat al ple de juny de 2016 ja preveia una dotació econòmica per a la rehabilitació de la nau gran del Vapor

El projecte inclou doncs rehabilitar la nau gran del Vapor Aranyó, una antiga fàbrica tèxtil que va donar lloc a la industrialització inicial del municipi; la nau màquina de Vapor, que és un petit annex a l'edifici; el pati de la fàbrica i l'entorn exterior a l'edifici, ubicat al barri de Centre Vila. El Vapor es vol convertir en un Centre de turisme industrial amb un museu del treball. L’oferta de turisme industrial inclourà l’organització d’actes, activitats, exposicions temporals i visites a indústries punteres del municipi, perquè ensenyin el seu procés de producció.

La proposta objecte de subvenció també inclou la museïtzació de la Granja Soldevila i l’església del castell de Santiga que es completa amb una senyalització dels principals recursos turístics del municipi.

El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020, en el qual s'emmarca el projecte de Santa Perpètua, té com a objectiu promoure la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural. Un total d'onze projectes catalans han estat seleccionats per aquesta subvenció.

L'alcaldessa de Santa Perpètua Isabel Garcia ha mostrat la seva satisfacció per l'aportació obtinguda pel fons FEDER "per la importància del projecte per al municipi i perquè permetrà rehabilitar un espai històric de Santa Perpètua". Isabel Garcia també ha destacat la originalitat del projecte perquè "la temàtica del museu del treball serà única a Catalunya. Ara mateix no hi ha cap altre museu que tracti directament aquesta qüestió i per tant la proposta aporta un referent a nivell nacional".

D'altra banda, el projecte sobre eficiència energètica en l'enllumenat i les instal·lacions públiques de la mateixa convocatòria ha estat seleccionat com a tercer reserva en els FONS feder de l'eix 4. L'Ajuntament ha anunciat que es tornarà a presentar en una nova convocatòria.

La importància del Vapor a Santa Perpètua

Santa Perpètua deu en bona part la seva existència com a municipi a aquesta fàbrica textil. En el passat va ser el centre de l’oferta industrial i la raó principal del creixement i consolidació de la població.

Amb aquest projecte de rehabilitació es retorna a l'edifici una centralitat i un dinamisme que havia perdut. L’edifici del Vapor Aranyó serà l'espai per desenvolupar el projecte museístic i historiogràfic ja que compta amb gairebé 170 anys d’història i és l’únic exemple d’arquitectura tèxtil que hi ha a Santa Perpètua de Mogoda.

La seva construcció va simbolitzar l’arribada de la indústria a la població, que fins llavors basava tota l’economia en l’agricultura. La primera nau de la fàbrica tèxtil del Vapor es va començar a construir l’any 1857 per encàrrec de l’empresari Claudi Arañó i Arañó. Aquest industrial va ser el primer en veure les oportunitats d’una colònia de riu com Santa Perpètua, situada en un hàbitat eminentment agrícola. Una primera aposta que va transformar radicalment el desenvolupament del territori.

El projecte, permetrà la preservació i valorització d’un llegat cultural material, però també el foment d’un patrimoni immaterial lligat a l’evolució de la ciutat.
0
0
0
s2sdefault

Altres notícies

La jornada Fent Refugi aconsegueix finançar el nou menjador de campaments de l'esplai
13 Maig 2024 09:53 - RedaccióLa jornada Fent Refugi aconsegueix finançar el nou menjador de campaments de l'esplai

El nou menjador de campaments de l’Esplai El Refugi serà una realitat després de l’èxit en la [ ... ]

La R3 afectada pel robatori de coure a Montcada-Bifurcació
13 Maig 2024 11:15 - RedaccióLa R3 afectada pel robatori de coure a Montcada-Bifurcació

Un nou robatori de coure  va provocar ahir una sobretensió a l'enclavament de Montcada Bifurcació [ ... ]

Drons municipals revisaran les declaracions del cadastre
13 Maig 2024 09:23 - RedaccióDrons municipals revisaran les declaracions del cadastre

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, a través de la Unitat de Gestió financera i tributària, [ ... ]