hola

BibliotecaLa Ciutat - La Ciutat

La Biblioteca Municipal Josep Jardí es va inaugurar l'any 1999 i aquest 18 d'abril commemora el seu quinzè aniversari. Aquest equipament municipal, de 2.400 metres quadrats, també inclou els serveis d'Arxiu, Museu i sales d'exposicions. L'edifici forma part del complex de La Granja, Espai Cultural, que també es va inaugurar el mateix dia i que inclou a més l'edifici de l'Escola Municipal de Música i Dansa.Segons la directora actual de l'equipament, Almudena Cordero, du­­rant aquests quinze anys d'existència el principal objectiu de l'equipament ha estat "el de convertir-se en un dels referents culturals del municipi. De quina manera? Apropant els seus serveis i adaptant el seu fons als habitants de Santa Perpètua".

Aquests últims anys, entre d'altres accions, la Biblioteca destaca que s'ha reorganitzat el mobiliari per concentrar el material més lúdic de la Biblioteca, com per exemple les revistes, la música, les pel·lícules i els diaris. S'han col·locat en una mateixa prestatgeria temàtiques diverses però relacionades entre elles per facilitar la consulta (com per exemple les seccions "Fet a mà" o "Autoaprenentatge", on trobem llibres per superar els exàmens de diferents nivells d'estudis reglats).

També s'han dedicat "molts esforços" a fer més visual el contingut dels materials: s'han posat pictogrames a pel·lícules, llibres d'idiomes segons la llengua i el nivell, novel·les, llibres de cuina... "I sense oblidar la sala infantil, que amb la seves dues activitats estrella (els Biblioaventurers i els contes per a bebès) va guanyant cada dia més usuaris". Recentment, s'ha augmentat en tres el número d'ordinadors amb connexió a internet gratuïta.

L'equipament porta el nom de Josep Jardí (1867-1932); mestre de diverses generacions de perpetuencs i perpetuenques. El nom escollit va ser fruit d'un concurs obert a tota la ciutadania l'any 2008. Finalment, aquesta proposta va ser l'escollida pel jurat format per entitats culturals de Santa Perpètua. La Biblioteca va rebre l'any 2013 un total de 88.000 visitants, una xifra que suposa un augment del 6% respecte a l'any anterior. Pel que fa al número de materials que els perpetuencs s'han emportat a casa en préstec, aquesta xifra ascendeix a 52.000 documents, que és gairebé el mateix número de 2012.

Un total de 10.748 persones disposen del carnet de la Biblioteca, el que representa que el 43% de la població de Santa Perpètua gaudeix dels seus avantatges. És important destacar que el carnet és vàlid per a totes les biblioteques de Catalunya i amb ell es pot fer ús dels diferents serveis i participar en les activitats de la Biblioteca (préstec, Internet...). El servei de préstec és gratuït i permet emportar-se a casa fins a un total de 30 documents durant 30 dies: quinze llibres i/o revistes, sis DVD i nou materials multimèdia (CD, CD-ROM...). La Biblioteca, al llarg de l'any, programa nombroses activitats, com clubs de lectura, hores del conte, trobades amb autors, conferències, contes per a bebès, biblioaventurers, tallers infantils o el Mercat del Llibre, que, enguany, ha arribat a la seva sisena edició. I any rere any, va augmentant les seves col·laboracions per arribar a més llocs: amb el Club de lectura del Casal de la Gent Gran, amb el Grup de Treball de Biblioteques Escolars, amb el Servei de Català del municipi, entre d'altres.

Les biblioteques són el servei públic més apreciat per part de la ciutadania, segons les dades de 2013 de la Xarxa de Biblioteques, que es van presentar el 3 d'abril. La ciutadania valora el servei amb una nota de 8,2, posant èmfasi sobretot en la col·lecció de les biblioteques, els serveis i el tracte personal.

La Biblioteca Municipal disposa de xarxa Wi-fi per connectar-se a Internet i un total de 10 ordinadors amb accés a Internet i amb eines ofimàtiques. "Com es pot comprovar, el servei es manté al dia de les necessitats de la societat actual. Però encara hi ha molta feina a fer", segons paraules de la seva directora, ja que les tecnologies de la informació i la comunicació representen un gran repte per a la societat actual i com no, també, per a la Biblioteca Josep Jardí.

Foto: imatge d'una activitat a la BIblioteca Josep Jardí / Bàrbara Arco

0
0
0
s2sdefault