hola

Carles CunillEntrevista - Entrevista

La Regidoria de Joventut endega els mesos d'abril, maig i juny una nova campanya sobre mobilitat internacional amb la posada en marxa d'un servei que s'ubicarà al Punt d'Informació Juvenil i que tindrà una durada d'un any. Aquest servei estarà gestionat per La Vibria, una entitat que assessora els joves sobre mobilitat internacional i altres programes interculturals. Aquest nou servei pretén arribar al major nombre de joves. Carles Cunill és el president de La Vibria, treballador juvenil i formador europeu. En aquesta entrevista, ens parla de quines són les principals demandes dels joves en aquest sentit i ens explica les opcions reals que tenen els joves de marxar a l'estranger per feina o per estudis.

Què és La Vibria?

La Vibria és una entitat que treballa fent intercanvis juvenils, acollint i enviant voluntaris europeus, donant informació i assessorament els joves sobre mobilitat internacional tant en els àmbits laboral i formatiu. També potenciem la formació dels joves utilitzant mètodes d'educació no formals i treballem molt la interculturalitat.

Com i quan neix aquesta entitat?

L'entitat va néixer fa 11 anys, el 2003, de la mà d'un grup de joves amb ganes de conèixer noves cultures i treballar per la tolerància i la integració arreu del món. Després de dos anys, La Vibria va començar a organitzar projectes internacionals.

Quins serveis ofereix La Vibria?

Des de fa 4 anys, estem a l'Ajuntament de Terrassa i, des d'allà, oferim servei d'informació sobre mobilitat internacional juvenil, però també realitzem tallers per introduir el concepte d'Europa, fem xerrades a centres de Secundària i altres institucions; som molt actius en les diverses accions del programa europeu Joventut en Acció i realitzem cursos d'anglès, així com altres activitats. Des de La Vibria, no només assessorem en temes de mobilitat internacional, sinó que també fem acompanyament i gestionem els intercanvis.

De quina manera heu notat que han augmentat els desplaçaments a l'estranger per feina i/o estudis?

Les assessories han crescut molt en aquests darrers anys. Abans, els joves venien a veure'ns per fer experiències a l'estranger durant l'estiu com ara intercanvis o camps de treball i, actualment, s'hi adrecen més per poder tenir alguna oportunitat laboral o finalitzar estudis.

Què han de tenir en compte els joves a l'hora de decidir-se per anar a treballar o estudiar en un país estranger?

Han de tenir clar quins són els objectius que volen aconseguir. Normalment, els joves que vénen a assessorar-se no saben on volen anar ni què volen fer, perquè estan oberts a tot.

El que fem nosaltres és guiar els joves i situar-los. Els presentem els programes per a joves i els diferents projectes que hi ha. Els intentem indicar què és el que més els convé tenint en compte el seu perfil. És molt important tenir assegurat uns mínims quan marxen a l'estranger, que no es trobin allà amb les mans buides perquè això només els crea frustració.

Els joves marxen per esperit emprenedor o per necessitat?

Per necessitat, està claríssim. Hi ha joves que no volen esperar a tenir la seva primera experiència laboral al seu país perquè veuen més possibilitats a l'estranger de treballar en el seu sector i les volen aprofitar.

Quins són els punts més febles que tenen els joves en el moment que decideixen marxar per feina?

L'idioma. El nivell d'anglès que hi ha a Catalunya i a la resta de l'Estat és molt baix i moltes vegades les expectatives de molts joves no són realistes.

Això pot ser un inconvenient per a molts joves que volen marxar a l'estranger.

Sí. Hi ha joves que volen marxar al Canadà o a Austràlia, però el seu nivell de francès o anglès és zero i això és un inconvenient molt gran. Des de La Vibria, els mostrem alternatives i les possibilitats reals que tenen. Intentem trobar alguna cosa que s'adapti al perfil de cadascun dels joves. Possibilitats hi ha tant per a un jove amb estudis sense acabar com per a titulats.

A Santa Perpètua oferireu assessoria sobre mobilitat internacional. En què consistirà?

Oferirem d'entrada informació de tot tipus, per marxar a l'estranger, per viure una experiència internacional, per estudiar, per fer un voluntariat i valorarem amb els joves les possibilitats reals que tenen, com ara interncavis juvenils i altres possibilitats de mobilitat internacional. A més, organitzarem xerrades informatives, entre d'altres.

És un primer pas per introduir al municipi la mobilitat internacional entre els joves.

Sí, aquest és un primer pas a Santa Perpètua. Ens centrarem en assessoria, però volem poder arribar a endegar un servei fix amb la Regidoria de Joventut i portar projectes internacionals que puguin beneficiar els joves. La nostra intenció és dinamitzar i donar visibilitat als projectes de mobilitat internacional.

Quines són les principals consultes dels joves sobre mobilitat internacional?

Hi ha molta demanda per marxar a treballar a l'estranger a l'estiu i, darrerament, per trobar feina de llarga durada. Els joves també comencen a interessar-se en ser voluntari internacional. És una opció poc coneguda, però molt interessant.

En què consisteix?

Permet tenir una experiència a l'estranger de sis a dotze mesos sense cost i et dóna la possiblitat d'aprendre una llengua.

Tenen els joves un país favorit per anar a treballar o estudiar?

Els joves, majoritàriament, prefereixen els països anglòfons, perquè els serveix per aprendre la llengua.

Quins perfils professionals són els que demanen els països?

Per tema de feina, es demanen molts enginyers i també hi ha països amb més demanda que d'altres.

Canadà, per exemple, és un dels països que fa una selecció forta de candidats i sol·licita més aquests perfils d'enginyers.

Estem perdent joves qualificats?

I tant que sí. Hi ha una fuga de cervells brutal, però també hi ha una tornada després. La major part dels joves que marxen tornen i això també ho guanyem. Enviar un jove a l'estranger és una pèrdua, però després torna amb més experiència, amb més qualificació i amb una perpectiva més oberta i, per tant, també sortim guanyant. No tots els que se'n van ho fan per sempre.

Què t'ha aportat La Vibria a nivell professional?

He après moltíssim a La Vibria i he tingut l'oportunitat de viatjar per tota Europa, aprendre diferents llengues i conèixer altres cultures. És la part més maca de tot plegat.

Foto: Carles Cunill és el president de La Vibria, entitat que treballa la mobilitat internacional i que iniciarà a Santa Perpètua assessorament en aquest sentit / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault