hola

Francesc Xavier MaciàEntrevista - Entrevista

Veïns afectats per la R3 de Santa Perpètua i de la Llagosta han creat la Plataforma afectats per la R3 per donar a conèixer les seves reivindicacions i informar els afectats de l’estat en què es troben les seves demandes. El veïnat treballa a través del bloc http://afectatsr3.blogspot.com/. El portaveu de la Plataforma, Francesc Xavier Macià, ens explica en aquesta entrevista els problemes que tenen els veïns al voltant de la R3. El veïnat ha vist com el soroll i les vibracions al voltant de les vies ha augmentat en els darrers anys i veu amb preocupació com avança el projecte de desdoblament de la via al seu pas per la Llagosta i la Florida. A partir d’ara, la Plataforma es donarà a conèixer amb la instal·lació de taules informatives i recollida de signatures. El grup compta amb un centenar de veïns afectats i rep el suport de les associacions de veïns Centre Vila i C.J. la Florida i l’associació gallega Alborada.

 

 

Per què es crea la Plataforma afectats per la R3?
Per tots els perjudicis que està comportant la línia fèrria de la R3 (L'Hospitalet-Vic) al veïnat de la Florida i també al de la Llagosta i per les conseqüències que pot tenir el possible desdoblament d'aquesta via al seu pas pels dos municipis. La Plataforma afectats per la R3 comença a caminar al juliol de 2011, però abans ja es van iniciar accions, com la recollida de signatures i reunions amb l'administració local. Ara és el moment de començar a fer força i treballar conjuntament, veïns i administracions, per poder solucionar els nostres problemes.

De quina manera afecta ens aquests moments la línia R3 al veïnat?
Actualment, la R3 ens afecta amb problemes bastant greus, com ara la contaminació acústica i les vibracions. Fa dos anys es van canviar les travesses de les vies del tren, van passar de fusta a formigó, el que va comportar un augment en la freqüència dels trens i en la seva velocitat. Els veïns hem notat que les vibracions han augmentat i el soroll del tren també. El problema més greu que tenim ara està localitzat al talús que acompanya la via al seu pas per la Florida. Aquest talús no té cap fermesa en la seva paret vertical i està constantment perdent material, produint-se esllavissades de manera regular.

Sembla un problema greu.
Ho és. A sobre del talús hi ha cases i hem notat que el cantell del talús retrocedeix cada vegada més cap a les propietats. De fet, hi ha veïns que han hagut de recular de les seves propietats. Aquest no és només un problema veïnal ja que creiem que la R3 no és segura i pot causar perjudici als passatgers. Paral·lelament, a sobre del talús s'ha produït un enfonsament del terra i existeixen moviments del terreny que afecten els habitatges i els carrers que hi ha al costat pel que deu haver algun moviment geològic. En aquest sentit sabem que operaris d'Adif han realitzat uns sondatges a l'avinguda 14 i altres carrers i no en coneixem els resultats de les dades. Per a nosaltres, seria important conèixer aquestes dades geològiques per conèixer la magnitud del problema o pel contrari estar tranquils. La gent que hi viu al damunt del talús està molt espantada perquè, per exemple, comenten que senten les vibracions del tren abans d'escoltar el mateix tren i noten com casa seva es mou.

Les administracions competents tenen constància d'aquests problemes que esteu patint els veïns?
Tot això s'ha comunicat a l'empresa pública Adif i, pel que sabem, no respon. L'anterior equip de govern va enviar una carta explicant tots aquests problemes i no en sabem res més. Per aquest motiu, el que estem fent ara és repescar el tema i el nou equip de govern ens ha comunicat que també donarà a conèixer a Adif els problemes que està causant la línia R3 per mirar de solucionar-los. 

Quines conseqüències pot tenir el possible desdoblament de la línia R3 al seu pas per Santa Perpètua i la Llagosta?
El 2008 es va aprovar un estudi informatiu del traçat de la R3 des de Montcada a Vic que preveia el desdoblament de la via en el tram comprès entre Santa Perpètua i la Llagosta. Per molts factors, veiem que aquest projecte és un error i pensem que no és la millor opció perquè la distància entre les vies i les cases és molt petita i perquè el tren passa per dins del nucli urbà. A la Florida, el desdoblament de la via pot portar més trànsit, deficiència en l'estacionament i entrades i sortides a la carretera constants. La gent no s'imagina el que pot passar a la Florida amb un tren cada deu minuts i augmentant la freqüència dels trens. 

Quina és la proposta que la Plataforma afectats per la R3 proposa com a alternativa al desdoblament del traçat de la via?
La millor opció per al poble és el desviament de la via entre Montcada i la Llagosta que permetria connectar la R3 amb la R8 i crear una estació central a la Granja Soldevila. Aquesta proposta alternativa evitaria tenir una via de tren a un nucli urbà, amb el perill que això comporta i molts altres beneficis. A nivell de despesa, per exemple, no és el mateix mantenir una estació que dues. Amb el projecte que hi ha actualment de desdoblar la via s'haurien de reestructurar i fer nous els ponts de la riera Seca i el de la riera de Caldes. Amb la nostra proposta aquesta despesa no es faria. A més, la proposta del desviament ens donaria també un corredor verd des de Montcada fins a Gallecs que ens permetria passejar sense trepitjar carrers ni carreteres. Hi ha moltes coses que vas mirant i sumant i pensem que és la millor alternativa. La Plataforma està tenint el suport d'associacions i entitats de Santa Perpètua i també ens hem reunit amb partits polítics perquè el que volem és anar tots a una. Ara és el moment de batallar. En altres municipis també tenen problemes ferroviaris i han aconseguit tirar endavant alternatives de soterrament que són molt més cares que no pas el desviament. 

Quants veïns esteu afectats per la R3?
Centenars de persones viuen al costat de la via i indirectament moltes més. Aquest és un problema que afecta la Florida i la Llagosta però que pot tenir conseqüències a tot el municipi. Pensem que la gent no se n'adonarà conta de tot i, per això, hem creat el bloc http://afectatsr3.blogspot.com/ on estem fent publicitat de tot el que fem i on analitzem els punts positius i negatius de les propostes del nou traçat de la línia R3. El que farem a partir d'ara és fer difusió als mitjans locals i comarcals i donar a conèixer les nostres reivindicacions i propostes. També començarem a instal·lar taules informatives al carrer i a recollir signatures.

El 15 de desembre un grup de veïns us vau reunir amb l'Ajuntament de Santa Perpètua. Com va anar aquesta trobada?
Tenim un grup de veïns format per unes 20 persones que treballa amb l'Ajuntament per intentar solucionar els nostres problemes i tirar endavant la proposta alternativa al nou traçat de la R3. El Consistori ha vist que l'opció del desviament és la millor per al poble i tenim el seu suport en tots aquest aspectes. També és sensible als problemes que actualment ens està ocasionant la R3 i els farà arribar a Adif per tal que en tinguin constància. Una altra cosa que ens han expressat és que es demanarà un sondatge per tal de comprovar els motius pels quals es produeixen moviments al terreny situat a sobre del talús que travessa la via del tren.

El portaveu de la Plataforma afectats per la R3, Francesc Xavier Macià, amb alguns dels integrants de la Plataforma davant de les vies del tren de la línia de la R3 al seu pas per la Florida / Josep Cano

0
0
0
s2sdefault