hola

Els DIMO és un projecte que impulsa l’Ajuntament de Santa Perpètua a través de la Regidoria de Joventut per treballar la prevenció i la intervenció davant de les conductes de risc entre joves i adolescents. L’equip està format per quatre dinamitzadors i funciona des de fa gairebé dos anys. Els dinamitzadors realitzen prospecció del territori i detecten comportaments de risc entre els joves i adolescents que fan de l’espai públic el seu espai de relació. L’objectiu del programa és establir plans de treball i intervenir i prevenir a través de diferents projectes socioeducatius i activitats en el temps de lleure. Ja han realitzat moltes activitats, que ens expliquen en aquesta entrevista.

El projecte DIMO està a punt de complir dos anys. Amb quines sensacions arribeu a aquest aniversari?
Marc Casamiquela (M.C.): Estem molt contents i molt motivats perquè la primera etapa del projecte la vam dedicar a fer prospecció al carrer. Ara encara en fem però comencem a treballar amb projectes i activitats com les que havíem planificat i tot just comencem a materialitzar aspectes fruit d’aquest treball de camp.

Com van ser els inicis?
Miriam Enciso (M.E.): va començar com un projecte una mica abstracte però de seguida vam enganxar-nos i l’experiència està sent molt enriquidora a tots els nivells. El contacte amb els joves és de les millor coses d’aquest projecte.

Amb quins objectius va néixer el DIMO?
Jesús Tejada (J.T.): Amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats dels joves que es relacionaven especialment al carrer i per detectar quines eren les seves necessitats, motivacions i interessos. A partir d’aquí, crear projectes on treballar transversalment valors, cohesió de grup i les conductes de risc que poguessin aparèixer en el desenvolupament dels projectes.

Quina rebuda vau tenir dels joves?
M.C.: Bastant positiva tot i que molts joves no sabien exactament què era el que volíem d’ells. Inicialment ens vèien una mica com a policies de secret perquè estàvem a tots els racons i ens trobaven dia sí i dia també. A mesura que ha passat el temps i coneixen les nostres intencions ens sentim ben acollits.

Quina és la visió que tenen els joves dels DIMO?
Gemma Banús (G.B.): Depèn dels joves però pensem que ens veuen com a un referent, com un recurs al qual dirigir-se quan tenen una demanda o una necessitat. Hi ha joves que saben que existim i fan ús del servei i d’altres que no. En general, ens sentim ben rebuts pels grups que hi ha.

Com és un dia en l’equip DIMO?
J.T.: Va canviant perquè és molt dinàmic però tenim diferents barris assignats i fem preparació de projectes, prospecció al terreny i intentem detectar nous grups de joves. El que pretenem és fer-nos visibles i no només amb els joves, també entre els veïns, comerços i entitats per tal de tenir una visió del barri àmplia.

M.C.: Els DIMO és un projecte relativament nou i encara falta que molts agents del poble ens coneguin. El nostre paper també és sortir i anar explicant la nostra tasca, també a altres departaments municipals perquè creiem molt en el treball en xarxa.

De la prospecció de carrer, amb què us quedeu?
M.E.: Amb l’observació i l’aprenentatge que ens dóna i les dinàmiques que es desenvolupen entre els joves.

M.C.: Els espais i la manera en com està construïda la ciutat també ens dóna pistes en relació als joves i les seves actituds. El mobiliari, les lluminàries, els espais oberts... tot això és fruit de la prospecció i ens dóna moltes pistes de com són i què poden fer els joves. A més, com que passem moltes hores junts fent aquesta prospecció també acabem enfortint la relació personal amb el company.

Com són les actuacions que feu?
G.B.: Actuem molt a través de les demandes dels joves. Els escoltem i després els hi presentem projectes que els puguin enganxar. La nostra intenció és arribar a molts més joves. Ara el nostre públic és bàsicament joves de famílies amb pocs recursos però voldríem arrossegar també altres joves però és una feina que hem d’anar fent poc a poc.

Parlem de les activitats. Una de les primeres i de més èxit ha estat el Xuta les tardes. Per què?
J.T.: Perquè va ser una demanda directa dels joves fruit d’una manca d’espai on jugar al futbol. Al Xuta les tardes, equips formats per nois practiquen l’esport del futbol i els dinamitzadors podem treballar aspectes com la salut, la relació entre els joves, detectar conductes de risc, treballar valors, comportament... Hem arribat a la quarta edició i ara incorporarem, a part de partits, entrenaments.

Què heu aconseguit amb el Xuta les tardes?
M.C.: Hem començat a notar més la vinculació entre dinamitzadors i joves i ara el vincle és més fort. A més hem treballat aspectes com la cohesió de grup i equip i mica en mica hi ha alguns canvis. El Xuta les tardes té lloc al pati de l’escola Els Aigüerols i hem col·laborat amb la comissió del Pati d’aquest centre en l’elaboració de materials per al seu projecte amb un resultat molt positiu. La intenció és que es facin seu l’espai i que el cuidin evitant accions incíviques.

El Xuta les tardes no és l’únic projecte dels DIMO.
J.T.: No. Ara estem molt engrescats amb un nou projecte de difusió de les arts urbanes perquè hi ha molts joves que es relacionen a l’Skate parc de Santa Perpètua. Hem recollit moltes demandes de millora d’aquest espai i de més activitats i per això hem iniciat un formulari on line on recollim propostes d’activitats, entre d’altres.

M.E.: El que volem fer és donar visibilitat a aquest col·lectiu de joves perquè realitzen un oci molt saludable però marxen fora de Santa Perpètua per fer-lo. El Salta Perpètua de la Festa Major d’Estiu va anar molt bé, en relació a aquestes activitats i volem potenciar-ho més tot comptant amb els joves implicats. A més, vam trobar que omplíem la programació de la Festa Major d’Estiu per a la franja 12-15 anys.

També teniu l’Entre Noies. De què és tracta i per què un grup exclusiu de noies?
G.B.: També va ser una demanda de les noies que integraven alguns dels grups de joves. Elles volien trobar-se entre noies per parlar aspectes que els preocupaven com a noies i per tractar algunes inquietuds. Tenir aquest grup també ens permet detectar algunes necessitats i veure els seus interessos.

J.T.: Una altra activitat que també va tenir molt bona acollida va ser el Menja’t els divendres, adherida a una campanya de Salut de la Regidoria de Joventut. Es van treballar hàbits saludables i molts joves van poder anar al servei d’esports a realitzar activitats físiques dirigides. Per a ells va ser una activitat molt interessant i divertida que també els va permetre conèixer altres instal·lacions municipals.

Com voldríeu que fos el DIMO en un futur?
J.T.: Ens agradaria que els DIMO donem veu als joves i adolescents i necessitem que aquest moviment de joves compti amb nosaltres per oferir-los propostes i recollir les seves demandes.

Foto: L’equip DIMO està format per Jesús Tejada (primer terme a la dreta), Marc Casamiquela, Gemma Banús (segon terme a l’esquerra) i Miriam Enciso / Josep Cano

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

“Al llarg dels anys hem anat sumant i, sense menystenir el passat, ara volem multiplicar”
“Al llarg dels anys hem anat sumant i, sense menystenir el passat, ara volem multiplicar”

Els aniversaris se celebren cada any però quan s’arriba a una xifra tan significativa com els cinquanta [ ... ]

“La cultura és essencial. Ho ha estat sempre i, ara en pandèmia, també ho és”
“La cultura és essencial. Ho ha estat sempre i, ara en pandèmia, també ho és”

  La cultura és un dels sectors més afectats en aquesta pandèmia. A nivell global el moviment [ ... ]

“Costa molt de pujar i l'ascens és una gran injecció de moral per a tota l'entitat”
“Costa molt de pujar i l'ascens és una gran injecció de moral per a tota l'entitat”

El conjunt sènior A de l’Sport Sala ha aconseguit aquesta temporada l’ascens a la Primera Catalana. [ ... ]