hola

L’1 de novembre de 2006, els Mossos d’Esquadra es van fer càrrec de la seguretat ciutadana al Vallès Occidental, i per tant a Santa Perpètua de Mogoda. El desplegament va comportar disposar d’una comissaria de districte situada a l’avinguda de Jacint Verdaguer que depèn de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sabadell i que ofereix servei a les localitats de Santa Perpètua, Palau-solità i Plegamans i Polinyà. Amb motiu del desè aniversari del cos al municipi, el sots-inspector Albert Aldecoa, destaca la “esplèndida” col·laboració amb la Policia Local de Santa Perpètua, la reducció d’un 20% dels fets penals des de l’any 2007 i la integració del cos en la societat perpetuenca. També destaca el treball en equip de la comissaria local.


Fa deu anys que els Mossos d’Esquadra van assumir la competència al Vallès Occidental, i per tant a Santa Perpètua. Com són les xifres de seguretat ciutadana al municipi?
En aquests deu anys poden destacar principalment que s’han reduït un 20% els fets penals des de l’any 2007 fins a dia d’avui. S’ha registrat un descens important en el robatori d’empreses, d’establiments comercials i en l’interior de vehicle i, sí que és cert, que hem tingut un petit augment de robatoris en força a domicilis, fet que passa a tot Catalunya. També voldria destacar la feina feta des del cos per la societat civil del municipi. Som un actor més de la societat i amb una línia transversal. Estem en molts àmbits i per exemple, podria destacar el Grup d’Atenció a la Víctima, que dóna una qualitat molt elevada al cos dels Mossos d’Esquadra envers a la ciutadania del municipi. I el servei que es fa des de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat i el Grup de Proximitat.

Amb aquestes dades es pot afirmar que Santa Perpètua és una ciutat segura?
Molt segura. A la darrera Junta de Seguretat ja es va demostrar que Santa Perpètua és un municipi tranquil. No tenim grans esdeveniments però hem de pensar que amb Palau-solità i Plegamans i Polinyà tenim 21 polígons industrials i empreses molt importants com Alstom, Panrico, Jané , laboratoris Uriach i la CIM Vallès. En els anys durs de la crisi vam tenir problemàtiques amb empreses que van tancar, un any de vaga a Panrico, i també conflictes a Alstom i a la CIM Vallès.

Vostè porta gairebé nou anys en el càrrec. Quin ha estat el moment més complicat en aquest període?
Doncs, precisament el tancament de la CIM Vallès per les vagues generals i la vaga durant un any en l’empresa Panrico.

Com és la relació amb la Policia Local de Santa Perpètua?
Esplèndida. Jo crec en una policia única a Catalunya i hem de tenir una col·laboració exquisida, i és el que tenim. Amb el cap de la Policia Local de Santa Perpètua mantenim una relació estreta. Fem moltes meses de coordinació i això s’observa amb la gran quantitat de controls que fem al municipi en matèria de seguretat ciutadana i trànsit. Estem lluitant contra els fets punibles a la xarxa viaria, que és molt amplia a més de disposar de l’autopista AP-7 i la C-59. Hem de vetllar perquè el ciutadà es senti segur a la carretera. Penalment hem baixat un 20% els fets delictius, això comporta que podem implicar-nos més en la seguretat del trànsit.

A banda de l’operació Grèvol, quines actuacions conjuntes fan Mossos d’Esquadra i Policia Local?
Cada nit, des de la comissaria de districte de Santa Perpètua de Mogoda, es coordina amb les policies locals de Santa Perpètua, Palau i Polinyà i realitzem controls conjunts. Aquests controls també es porten a terme en els torn de matí i tarda. En aquest aspecte, aquesta activitat policial dóna resultats ja sigui amb denúncies de trànsit als infractors, o amb el decomís de substàncies estupefaents o amb citacions i detencions de persones requerides per la justícia.

Tenen els Mossos d’Esquadra vocació de policia de proximitat?
Sí. I un exemple és l’Oficina de Relacions amb la Comunitat, que està donant molt bon resultat. Estem integrats en ser un més de la societat amb un nivell molt elevat de contactes periòdics amb entitats, associacions i institucions locals.

Amb motiu de l’aniversari teniu previst realitzar algun acte commemoratiu?
A Sabadell s’organitzarà el 28 d’octubre un dia de portes obertes. Aquí qui vulgui venir a veure’ns sempre estem oberts. Des de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat programen visites d’infants i els mostrem les instal·lacions i que vegin que la policia no és només un servei per posar multes i detenir gent que comet delictes.

Quins serveis ofereix la comissaria de Santa Perpètua?
El Grup d’Atenció a la Víctima té la funció d’atendre i tramitar els casos de violència masclista i està fent un gran servei. També disposen de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat que és una eina fonamental per col·laborar amb tots els representants socials per detectar els problemes i les necessitats que afecten la ciutadania en matèria de seguretat. Està donant molt bon resultat aquest treball. Reunions amb associacions veïnals, comerciants, Gent Gran, xerrades als instituts i escoles sobre violència de gènere, assetjament escolar o per evitar el consum de drogues. A més comptem amb el Grup de Proximitat, que s’encarrega de mantenir contacte amb masies i empresaris. No podem evitar mai el zero robatoris però si que la ciutadania es senti més propera als Mossos i més segura.

La ciutadania de Santa Perpètua estava acostumada a trucar primer a la Policia Local per temes de seguretat ja que la caserna de la Guàrdia Civil estava a Badia. Aquesta rutina ha canviat?
Crec que sí, però és cert que entre el col·lectiu de la Gent Gran encara costa canviar aquest hàbit i pot trucar abans a la Policia Local.

Quina imatge vol que tingui la ciutadania de Santa Perpètua dels seus agents?
La imatge que he intentat donar en aquests nou anys que he estat treballant en aquesta comissaria és que el Mosso d’Esquadra ha de ser proper, i més en un poble. Vull que la ciutadania senti que som la seva policia.

Perfil
Albert Aldecoa va nèixer a Barcelona l'any 1967 i és el cap de la comissaria de Santa Perpètua des de fa nou anys (novembre de 2007) quan va substituir a l’inspector Jordi Hosta, que va ser el primer responsable del servei a la localitat. Va ingressar als Mossos d’Esquadra fa 21 anys i ha treballat en diversos destins com Cerdanyola, Barcelona, Premià de Mar, Vic, Santa Coloma de Gramenet, La Seu d’Urgell, Ponts i Santa Coloma de Farners. Destaca el seu equip de treball en el dia a dia en la comissaria de Santa Perpètua on treballa amb il·lusió. En aquest sentit recorda les paraules d’un comissari seu que li va afirmar que “la il·lusió fa que facis millor la feina”. Considera que els Mossos d’Esquadra i la Policia Local haurien de ser una única Policia a Catalunya. Ho veu factible a excepció de les grans ciutats que mantindrien el seu servei municipal. Té dos fills i viu en parella.


Foto: El sots-inspector dels Mossos d’Esquadra Albert Aldecoa / Josep Cano

 

 

0
0
0
s2sdefault

Altres entrevistes

''L'objectiu del PEC és fer de Santa Perpètua una ciutat educadora''
''L'objectiu del PEC és fer de Santa Perpètua una ciutat educadora''

Laia Monterde és consultora de L2m, Estratègies per al món públic i l'empresa i és una de les dinamitzadores [ ... ]

''La base para una buena convivencia es el respeto mutuo, entender la diversidad''
''La base para una buena convivencia es el respeto mutuo, entender la diversidad''

Isabel Heredia es gitana y llegó a Santa Perpètua hace cinco años después que la crisis la obligara [ ... ]

"Visito als majors de 80 anys de Santa Perpètua per conèixer la seva situació i oferir-los els serveis municipals"

La Regidoria de Benestar Socials i Atenció a les Persones ha posat en marxa el projecte Millora de [ ... ]