hola

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

El dia 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer i el CAP considera que és oportú donar una sèrie de consells i recomancions per tal d’evitar conductes que puguin afavorir l’aparició d’aquesta malaltia.

Segons la OMS, la paraula càncer és un terme genèric que designa un ampli grup de malalties que poden afectar a qualsevol part de l’organisme i que es produeix per la ràpida multiplicació de cèl·lules anormals. Actualment, és una de les principals causes de mortalitat al món. Entre el 30% i el 50% dels càncers es podrien evitar canviant hàbits dietètics i/o conductes. El pronòstic i el tractament del càncer varien moltíssim segons el lloc on es desenvolupa el tumor (pròstata, mama, pulmó, etc.) i l’estadi en què es diagnostica (localitzat, estès, amb metàstasi, etc). Per prevenir el càncer el més adient és optar per uns hàbits de vida saludables:

· Preneu cinc racions diàries de fruita i verdura. Un estudi ha demostrat que les persones que consumeixen més fruita i verdura viuen més anys.

· Incorporeu l’activitat física en la vostra rutina diària: camineu mitja hora a pas ràpid, pugeu escales, practiqueu algun esport, aneu en bicicleta, nedeu... La pràctica regular d’exercici ha demostrat que redueix les possibilitats de desenvolupar certs tumors, com el de còlon.

· Seguiu les recomanacions del personal sanitari i completeu el calendari vacunal. Les vacunes ens protegeixen davant d’infeccions que poden provocar importants problemes de salut. Alguns virus, per exemple, estan associats a certs càncers.

· Eviteu el tabac, ja que conté múltiples components tòxics i és la causa principal de moltes malalties oncològiques i cardiovasculars. No fumar i evitar els llocs amb fum és eliminar un dels riscos més perillosos per a la vostra salut i la dels qui us envolten.

· Limiteu el consum d’alcohol: Com menys alcohol, millor. Les begudes alcohòliques incrementen el risc de molts tipus de càncer.

· Eviteu l’excés de pes: És essencial controlar la dieta i mantenir el pes recomanat. Per fer-ho, modereu la ingesta menjar i elimineu o reduïu aquells aliments amb un alt contingut en greixos (embotits, fregits, arrebossats...)

· Eviteu l’exposició excessiva al sol ja que, sobretot en els infants, provoca càncer de pell. Cal prendre el sol amb molta moderació, evitant les hores de màxima intensitat solar, i sempre que es pren el sol posar crema de protecció solar.

Hi ha càncers que diagnosticats precoçment es poden resoldre. Les proves indicades són: una mamografia cada dos anys per al càncer de mama, dels 50 als 69 anys, una citologia cada tres anys per detectar el càncer de coll d’úter i una prova de sang en femta cada dos anys per al càncer de còlon i recte, també dels 50 als 69 anys.

D'altra banda, amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer les fonts del passeig de la Florida i de la bassa del parc Central s’il·luminaran de color verd. També s'ha col·locat un llaç verd al balcó de l'Ajuntament de Santa Perpètua.


Foto: El balcó de l'Ajuntament llueix un llaç verd / L'Informatiu

 

0
0
0
s2sdefault