hola

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Aquest any s’ha commemorat el 40è aniversari del canvi de nom del municipi. El Consell de Ministres, en la sessió del 23 de juliol de 1978, va aprovar el canvi de nom de la localitat, que en endavant, ja no s’anomenaria Santa Perpètua de Moguda sinó Santa Perpètua de Mogoda. L’Arxiu Municipal aprofita l’efemèride per presentar en aquest darrer número de l’Informatiu de l’any 2018 l’expedient administratiu del canvi de nom, que també es pot consultar en el web de l’arxiu. El canvi de nom culminava una lluita llarguíssima que, un sector important de la població, havia emprès unes dècades abans.

Malgrat que el nom oficial, data de 1978, encara avui en dia observem mitjans de comunicació que al referir-se al nostre municipi ho escriuen amb el nom antic.

L’Ajuntament de Santa Perpètua, en sessió plenària celebrada el dia de Sant Esteve de 1973, va acordar iniciar el canvi de nom, però ja abans, l’any 1968 l’alcaldia recollint la iniciativa del Grup Pro Arqueologia i Història, i especialment, de Fermí Vinyals, va demanar a la Real Academia Española i a l’Institut d’Estudis Catalans un examen científic sobre l’origen de la paraula Moguda. Aquest entitat també va localitzar un pergamí de l’any 1335, on apareix el nom de Santa Perpètua de Mogoda. Era la referència escrita més antiga, i a més, escrita amb o del nom del poble, segons recull el llibre editat per l’Ajuntament El que sabem del segle XX. Aquesta publicació recorda que el canvi de nom del municipi es va intentar en diverses ocasions i la primera remunta l’any 1946, quan s’intentà, sense èxit aconseguir l’aprovació del topònim Santa Perpètua del Vallès.

Segons recull el llibre, per entendre la transcendència del canvi de la lletra u per l’o és imprescindible tenir present que anar mogut significa també estar excitat sexualment. I encara que aquesta expressió no sigui gaire habitual avui en dia, sí que ho era antigament, sobretot en l’argot ramader. També explica que “no era gens infreqüent que en alguns espectacles de Barcelona es fes broma” sobre aquesta qüestió.

Foto: Senyalització amb el nom del municipi a la carretera B140 / Joel Mesas

 

0
0
0
s2sdefault