hola

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

La proliferació de peixos, especialment d’espècies exòtiques, a la bassa naturalitzada del parc Central pot provocar efectes molt negatius en l’ecosistema d’aquest petit estany del nostre municipi. L’Ajuntament no ha introduït cap espècie animal, ni peixos ni tortugues, a la bassa i han estat alguns ciutadans els que, fent cas omís de la prohibició expressa, els han portat a la bassa. La ràpida reproducció dels mateixos ha comportat que suposin quasi una 'plaga' i facin perillar l’ecosistema biològic de la mateixa, segons ha explicat la Regidoria de Medi Ambient. Per aquest motiu, s’ha iniciat la campanya de sensibilització Cada peix al seu hàbitat amb l’objectiu que la ciutadania sigui conscient dels efectes nocius que comporta per a la bassa naturalitzada la introducció de peixos i espècies exòtiques i el fet de donar-les de menjar.

P er realitzar el control de la població de peixos, especialment capins i carpes, mitjançant mètode de captura per xarxa d’arrossegament, l’Ajuntament ha explicat que contractarà una empresa de gestió de fauna. També ha apuntat que serà necessari realitzar un estudi de les espècies i de la quantitat de biomassa que es pesca.

La Regidoria de Medi Ambient ha assenyalat que “aquest petit estany naturalitzat es comporta com un veritable ecosistema i, per tant, per garantir el seu funcionament i equilibri biològic és necessari evitar les grans pertorbacions que puguin arribar”. També s’apunta que, tot i que les indicacions instal·lades als cartells de senyalització del parc prohibeixen la introducció de peixos a la bassa, hi ha hagut ciutadans que n’han fet cas omís. Medi Ambient explica que els estudis de fauna realitzats en aquest hàbitat han demostrat que s’han introduït espècies exòtiques com el carpí daurat (Carassius auratus) amb dues varietats, la shubunkin i la telescopi; carpes koi (Cyprinus carpio) de mides més grans; i gambússies (gambusia affinis) que s’alimenta de mosquits (insectes que no han proliferat en l’àmbit de la bassa).

La Regidoria ha explicat que l’aigua de la bassa s’escalfa ràpidament per la poca profunditat i per aquest motiu els peixos s’han reproduït intensament. Això ha provocat dos efectes, segons ha explicat Medi Ambient: un de positiu, que és que el veïnat està il·lusionat en poder veure peixos a la bassa i actuen de lleure per a petits i grans, però, per l’altra, comporta un gran efecte negatiu dins de l’ecosistema de la bassa, embruta l’aigua, ja sigui pels seus detritus com per la proliferació d’algues macroscòpiques, i, com que no existeixen depredadors naturals, la població s’incrementa considerablement i pot representar un greu problema a llarg termini i és per aquest motiu que és imprescindible controlar-la. 


L’ecosistema aquàtic de la bassa

L’àmbit aquàtic del parc Central està ocupat per la bassa naturalitzada, que ocupa un total d’11.500 m2, té una capacitat de 15.235 m3 i una profunditat màxima d’1,65 m aproximadament. L’aigua de la bassa és aigua subterrània de la cubeta de la Llagosta que s’extreu per bombament a través d’un pou municipal de captació ubicat a Mogoda, i s’utilitza per regar. L’ecosistema aquàtic del parc és un element d’aigua que enriqueix el paisatge i esdevé el focus d’atracció per a certes activitats, el passeig i l’estada dels visitants, de manera harmònica i integrada en l’entorn, segons detalla la Regidoria de Medi Ambient. La bassa disposa d’espais per a activitats exclusivament nàutiques, per als vaixells infantils i per a l’activitat esportiva del cable-esquí. La Regidoria destaca que aquestes activitats lúdiques no contaminen l’aigua i són compatibles amb el sistema aquàtic. La massa d’aigua de la bassa varia de color com a resultat de la reflexió del color del cel i, per tant, la podem veure des d’un blau transparent a un blau intens i un blau verd en temps plujós. L’aigua és el factor més important en l’ecosistema, però també el més vulnerable, segons la Regidoria.

Medi Ambient ha explicat que el biofiltre de la bassa és un espai de coloracions, floracions i textures molt variables al llarg de l’any i permet allotjar un biofilm format per microorganismes que s’adhereixen al fons de la bassa, a les graves i viu amb simbiosi amb les arrels de les plantes aquàtiques, on la seva funció és la depuració de les aigües. Medi Ambient expica que, desafortunadament, ara aquest biofiltre està una mica desajustat, de manera que hi ha una lenta però continua formació d’excedent d’algues en les zones poc profundes que els jardiners i encarregats de la bassa han d’anar traient regularment. 


Foto: Bassa del parc Central / L'Informatiu

 

 

0
0
0
s2sdefault