hola

Correfoc de 2015

Un grup d’amics i amigues de la pirotècnia van decidir que volien tenir colla de diables a Santa Perpètua i així va néixer el 1996 el Grup de Joves Diables. El primer correfoc ja va ser aquell mateix any per la Festa Major d’Estiu i durant els primers anys, com recorden des de l’entitat, es va fer amb la companyia de les colles de Badia del Vallès, la Llagosta, Barberà del Vallès i després Castellar del Vallès.

“Unes colles amb les quals hi havia molt bona relació i que feien possible gaudir dels primers correfocs pels carrers de la localitat”, explica el president del Grup de Joves Diables de Santa Perpètua, Jordi Vives.

Dels fundadors de l’entitat encara aguanten dues o tres persones que poden recordar que com acostuma a passar en tots els inicis, tot va ser molt casolà. El vestuari inicial el van confeccionar els propis membres del grup amb granotes vermelles, decorades amb flames i capes negres amb un dimoni vermell. Vives subratlla que l’entitat sempre ha tingut un mínim d’una vintena de persones i que mai ha tingut problemes per muntar els correfocs perpetuencs, però sí lamenta que “hem hagut de suspendre sortides a altres pobles per falta de disponibilitat en algunes ocasions”.

L’any 2004, es va crear la figura de la Diablessa i el seu vestit. La Diablessa és qui porta un ceptrot d’alumini que pot arribar a carregar fins a un centenar de carretilles. Un any després, es van poder canviar els vestits dels membres de la colla, que són casaques amb banyes i pantalons decorats a conjunt amb la Diablessa.

Amb l’arribada del desè aniversari, el Grup de Joves Diables va estrenar una fera, un drac alat que compta amb 16 punts de foc i que es diu Pepa per votació popular durant una Fira d’Entitats. La Pepa va fer la seva estrena de foc a la Festa Major d’Hivern del 2007 i va ser apadrinada per la Víbria de Castellar del Vallès i el Poll Foll de Ripollet. La junta, lluny de ser conformista, va muntar l’any següent la primera trobada de bestiari i cada any ha anat convidant feres diferents perquè vagi calant l’espurna entre la ciutadania perpetuenca.

Pel 15è aniversari, el Grup de Joves Diables va aconseguir la complicitat de l’Escola Municipal de Música per compondre la música especial del ball de la Pepa. Ara que celebra el seu vintè aniversari, a més de les sorpreses que han promès durant el correfoc, formen part de l’exposició Pirotècnia, que la Regidoria de Cultura ha elaborat per a aquesta Festa Major. Al tancament d’aquesta edició, la inauguració de la mostra estava prevista per a dijous 1 de setem­bre a les 20 hores a l’Espai 1 de La Granja. En ella es podran veure mases, vestits i ceptrots de l’entitat i d’altres colles de Catalunya i no faltarà la Pepa. “La inauguració serà sonada, ja que es preveu una encesa conjunta de ceptrots”, apunta Vives.

Actualment, unes 35 persones formen part del Grup de Joves Diables i està obert a noves incorporacions d’adults i de joves, perquè “són moltes les persones que són útils i hi ha moltes coses a fer en un espectacle com el correfoc. Hi ha qui llençarà pirotècnia, els tabalers, els portadors del carro, els repartidors de pólvora, els controladors, els organitzadors, els que lliguin les colles convidades”, afirma Vives, que afegeix que “una de les il·lusions seria tenir colla infantil però és indispensable la participació activa dels pares i ara amb la nova legislació les colles infantils no poden compartir espai amb les d’adults”.

Tot i això, Jordi Vives anima a tothom a gaudir i a participar als espectacles de diables i recomana als pares i mares amb fills petits que els posin taps bons a les oïdes i els portin perquè l’espectacle de llum els sol agrada i, si s’espanten, és pel soroll. Llum, música, soroll i olor a pólvora formen part d’una tradició que a Santa Perpètua té un nom: el Grup de Joves Diables.


Foto: Correfoc de la Festa Major de 2015 / Josep Cano 

 

 

0
0
0
s2sdefault