hola

L’Àrea Bàsica de Salut de Santa Perpètua informa que ja està en marxa la campanya de vacunacions contra la grip. Les persones interessades poden demanar cita per al personal d'infermeria de referència especificant que és per a la vacuna de la grip a través del telèfon 93 728 44 44 o al taulell d'admissions dels CAP La Florida i Santa Perpètua.

Els responsables sanitaris recomanen que es vacunin totes les persones majors de 65 anys o els menors que pateixin alguna malaltia crònica. Especials precaucions han de prendre les persones que tenen malalties cròniques cardíaques, respiratòries, metabòliques com ara diabetis, disfunció renal, anèmia, immunosupressió o asma. Altres persones susceptibles de vacunar-se de la grip són les residents d'institucions mentals, residències o d'altres entitats per a malalts crònics, professionals de convivència que poden contagiar la grip a població de risc, bombers, sanitaris, policia. El CAP recomana que les dones embarassades consultin amb el professional de referència.

La infermera del CAP Santa Perpètua Pilar Olba ha animat la ciutadania a vacunar-se contra la grip. La campanya de vacunació antigripal s'estendrà fins al 15 desembre.

Col·laboració del CAP Santa Perpètua

Un any més comença la campanya de vacunació de la grip. La vacuna de la grip és el mitjà més efectiu per protegir-se d’aquesta malaltia. És important tenir en compte que la infecció pel virus de la grip pot provocar complicacions greus que poden fer necessària l’hospitalització i fins i tot causar la mort. De fet, cada any moren més de mig milió de persones al món a causa de la grip.
Tot i això, són molts els mites i creences que empenyen a que moltes persones es mostrin reticents a vacunar-se, impedint així que quedin protegides davant d’aquesta greu malaltia. Algunes de les falses creences més comunes són:

1. La vacuna pot provocar la grip
La vacuna de la grip està feta amb virus morts, és a dir, virus inactius que NO poden transmetre la malaltia. Com totes les vacunes, pot provocar alguns efectes secundaris lleus (reacció cutània lleu o una mica de febre) que normalment no duren més de dos dies. Això ens condueix al següent mite.

2. La vacuna de la grip pot causar efectes secundaris greus
Realment, els efectes adversos són molt poc freqüents i, tal com hem mencionat anteriorment, la majoria de vegades són efectes secundaris localitzats i lleus. La vacuna de la grip ha demostrat ser molt segura.

3. La vacuna de la grip no és efectiva
La protecció que ens brinda la vacuna de la grip varia cada any. Aquesta efectivitat també varia en funció de l’edat, de l’estat de salut i de si els virus que circulen aquell any són semblants per als que protegeix la vacuna. L’evidència suggereix que aquesta vacuna evita milions de casos d’hospitalització i defuncions cada any relacionades amb el virus de la grip.
També hem de tenir en compte que si una persona es vacuna contra la grip i es contagia, els símptomes de la malaltia seran més lleus que no pas si no es vacuna.

4. No acostumo a refredar-me
Hem de dir que els refredats són causats per altres virus que donen símptomes lleus. Per tant, la grip i el refredat són dos tipus d’infeccions diferents. La grip provoca símptomes greus que poden conduir a presentar complicacions importants.

5. Quan em poso la vacuna agafo més refredats que mai
La vacuna de la grip només protegeix contra el virus de la grip. Com ja hem comentat anteriorment, el virus del refredat i la grip són diferents. De fet, existeixen molts altres virus que poden causar infeccions respiratòries i dels quals no hi ha vacunes disponibles.

6. Si estic refredat no em puc vacunar
Les úniques contraindicacions són el fet de tenir més de 38ºC de febre, o tenir al·lèrgia a alguns dels components de la vacuna.

7. No em poso mai la vacuna i mai he agafat la grip
El fet de no agafar la grip pot ser a causa de l’atzar i pot dependre de si has estat exposat o no al virus; també dependrà del teu estat de salut o de si ets una persona de risc. Però és important tenir en compte que, encara que agafem el virus i no emmalaltim, ens podem convertir en transmissors de la malaltia i afavorir la propagació del virus.

8. No és necessari vacunar-se cada any de la grip
És molt important vacunar-se de la grip cada any ja que les soques del virus que produeixen la grip canvien anualment. A més a més, les defenses que fabriquem després de vacunar-nos a de la grip duren uns mesos. Cada any es revisa la composició de la vacuna per un grup d’experts i es decideix quines soques s’hauran d’incloure segons els nous virus que van apareixent.

Cal recordar que la vacuna contra la grip estacional s’està utilitzant des de fa més de 60 anys i que protegeix contra les soques del virus de la grip més prevalent de cada any. La vacuna contra la grip, juntament amb les mesures higièniques, són la millor prevenció per reduir les probabilitats de patir la grip i de contagiar-la a les altres persones. El període òptim de vacunació és des del 28 d’octubre fins el 15 de dese­mbre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic. Tot i això, les dosis estaran disponibles a tots els centres d’atenció primària durant tota la temporada de grip.

Per a qualsevol dubte sobre la vacucació us podeu adreçar als professionals dels vostres centres d’atenció primària de referència i resoldre qualsevol neguit que tingueu.


Foto: 

0
0
0
s2sdefault