hola

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

L’estiu ja és aquí i amb ell arriben també les altes temperatures. Un excés de calor pot suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. A més, el sol i l’aigua també ens poden jugar males passades. Per tot plegat cal aplicar mesures de protecció per garantir la nostra seguretat i gaudir d’un estiu saludable.

Per evitar la deshidratació cal beure aigua fresca i sucs de fruita, i fer-ho sense esperar a tenir sensació de set. Cal posar especial atenció en el cas dels nens petits ja que si el cos d’un adult està constituït per un 60% d’aigua, en el cas dels infants arriba al 75%. Per aquest motiu els infants tenen més risc de patir deshidratació i cops de calor que la resta: el fet de comptar amb més aigua al seu cos fa que també en perdin més. Hem d’oferir-los aigua sovint, ja que tenen una menor capacitat per expressar que tenen set.
Pel que fa a l’alimentació, a l’estiu convé que sigui fresca i variada, rica en fruites i verdures. Aquesta ingesta ajuda a reposar les sals perdudes per la suor. Cal estar atents als àpats elaborats amb ous en el cas d’estar exposats a fonts de calor pel perill de contraure salmonel·losi o intoxicació alimentària.

Compte amb el sol

L’exposició solar per si mateixa no és perjudicial, però cal prendre el sol amb cura per rebre els beneficis i evitar el riscos derivats d’una exposició excessiva. Cal evitar passejar i fer exercici físic entre les 12 i les 16h ja que són les hores de màxima radiació solar. Un cop sortim al carrer, s’ha de procurar caminar per l’ombra, utilitzar barrets i roba lleugera (com la de cotó), transpirable i clara. I no oblidar posar-se protecció solar. Si es viatja en cotxe és aconsellable utilitzar cortines o altres mecanismes per evitar que entri el sol directament; i mai deixar infants ni persones fràgils tancats dins el vehicle tot i que sigui per períodes curts: la temperatura pot pujar fins el punt de provocar-los un cop de calor que pot ser perillós.
Amb els infants cal prendre precaucions especials. Durant els primers mesos de vida s’ha d’evitar l’exposició directa de les radiacions solars, tot i que estigui ennuvolat ja que els raigs ultraviolats poden traspassar. Sobretot cal estar molt atent a que no els hi arribin directament al cap. A partir de l’any, quan són al sol, sempre han d’anar protegits amb roba, barret que tapi orelles i clatell, i amb una protecció solar adequada a la seva edat.

A la platja i a la piscina, seny

És important estar atents en llocs com platges i piscines perquè una distracció o un excés de confiança poden tenir conseqüències fatals. Per tant, mai ens hem de banyar si hi ha bandera vermella ni entrar de cop a l’aigua si venim d’estar secs o d’haver pres molta estona el sol, després d’un àpat o d’haver fet exercici físic. En el cas de notar alguna mena d’indisposició s’ha de sortir de l’aigua immediatament.

Als infants cal ensenyar-los a nedar i és recomanable fer-ho en companyia d’altres persones i sempre que sigui possible on hi hagi servei de salvament i socorrisme. Quan encara no en saben ens hem d’assegurar que porten dispositius de seguretat com flotadors o armilles i supervisar-los en tot moment. Pensar que no és necessari que un adult els vigili perquè ja saben nadar o porten aquests dispositius és un dels errors més comuns. Cal supervisar-los constantment mentre es banyin o juguin a prop de l’aigua: els més petits poden ofegar-se en molt poc temps i a molt poca profunditat. També s’ha d’evitar que nens i adolescents juguin a ofegar-se els uns als altres, s’empentin a la vora de la piscina o saltin l’un sobre de l’altre.
I pels que tinguin una piscina a casa, és recomanable instal·lar una barrera protectora perquè els infants no puguin accedir-hi sense la supervisió d’un adult.

Per últim, en cas d’anar a llocs amb molta aglomeració de gent com platges, concerts a l’aire lliure, etc. a banda de controlar els infants en tot moment, és de gran utilitat assegurar que saben els seus cognoms, adreça i, fins i tot, utilitzar una polsera amb aquestes dades que ajudi a identificar-los en cas que es perdin.


Foto: El termòmetre de la farmàcia de la Rambla marcava 41 graus en un moment de la darrera onada de calor / L’Informatiu

0
0
0
s2sdefault